Najkrajšia svietiaca zátoka sveta

Najkrajšia svietiaca zátoka sveta Mosquito Bay

Hovorí vám niečo bioluminiscencia? Jav, pri ktorom malé jednobunkové organizmy vytvárajú žiaru na obranu voči predátorom. Ak dáte ruku do vody, v ktorej sa nachádzajú, narušíte ich prostredie a voda začne žiariť. Vedci sa domnievajú, že táto reakcia nemusí byť iba následkom obrany, ale aj vzájomnej komunikácie.

V Portoriku sa nachádzajú tri bioluminiscenčné zátoky, z ktorých je jedna zapísaná aj v Guinnessovej knihe rekordov. Mosquito Bay sa považuje za najjasnejšiu bioluminiscenčnú zátoku vo svete, ktorá sa nachádza na juhu ostrova Vieques. Vzhľadom na to, že zátoka je chránenou oblasťou, navštíviť ju môžete iba s licencovaným sprievodcom.

Viditeľnosť biolumuniscencie závisí od viacerých faktorov. V prvom rade ide o prítomnosť dinoflagelátového planktónu, ktorého je v Mosquito Bay naozaj dosť. Ak by ste sa pozreli na mapu, uvideli by ste, že tento planktón nemá kam ujsť. Zátoka je od Karibského mora oddelená tzv. úzkym prielivom.

Koncentráciu tohto planktónu môžu znížiť aj silné dažde, a to najmä v sezóne hurikánov (august – november). Vtedy môže byť viditeľnosť bioluminiscencie nižšia. Väčšiu istotu máte v mesiacoch od decembra do júla. Ďalším faktorom je aj Mesiac, respektíve jeho vychádzanie a zachádzanie. Musíte vystihnúť ten správne moment, aby ste mali úplnú tmu. No najlepšie spravíte, ak vopred kontaktujete miestnu cestovnú kanceláriu a ona vám podá aktuálne informácie.

Možno sa zamýšľate nad tým, či sa tam vo veľkom vyskytujú komáre, keďže je podľa nich pomenovaný zátoka. No nemusíte sa obávať, zátoka je pomenovaná podľa portorického piráta Roberta Confesiho.

Zvyšné dve zátoky sa nachádzajú na hlavnom ostrove. Ak sa chystáte navštíviť San Juan, najlepšou možnosťou je Laguna Grande, ktorá vzdialená iba hodinu autom od hlavného mesta. Prenajmete si tu kajak a môžete si užívať bioluminiscenčnú lagúnu naplno.

Ďalšou alternatívou v Portoriku je La Parguera nachádzajúca sa na juhovýchode hlavného ostrova. Táto zátoka už nie je tak blízko hlavnému mestu. Autom sa sem dostanete približne za 2,5 hodiny. Spomedzi všetkých portorických bioluminiscenčných zátok je iba v tejto dovolené kúpať sa. V tejto zátoke je však najnižšia úroveň koncentrácie planktónu v porovnaní s ostatnými.

Mosquito Bay sa považuje za jedno z veľkých turistických lákadiel Portorika. No a ktoré sú ďalšie? Prečo by ste mohli navštíviť Portoriko, respektíve jeho hlavné mesto? Prečítajte si blog San Juan z dielne BUBO a dozviete sa viac.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4847
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania
Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta Blog

Blog Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta

Mešity. Krásne architektonické diela s ohromnou históriou sú pýchami moslimského sveta. Svätostánky islamu vedia byť ohromným turistickým lákadlom…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania