Najväčšie vodné dielo - vodná elektráreň Itaipú

Najväčšie vodné dielo - vodná elektráreň Itaipú

Paraguaj nie je krajina veľmi populárna a často navštevovaná turistami, no čím určite zaujme, je vodná priehrada Itaipú, ktorá sa nachádza na rieke Paraná - na hranici medzi Brazíliou a Paraguajom. Stavba, ktorá slúži na výrobu elektriny, je dlhá približne 8 km s maximálnou výškou 196 m.

Priehradu postavili počas obdobia konfliktu o pôdu na hranici medzi Brazíliou a Paraguajom v 60. rokoch 20. storočia, keďže obe krajiny vnímali nevyužitý energetický potenciál rieky Paraná. Spoločný podpis zákona z Iguaçu v roku 1966 a zmluvy z Itaipú v roku 1973 umožnil, aby sa projekt objavil ako dvojnárodné a koordinované úsilie o vybudovanie a riadenie priehrady a zdieľanie jej nákladov a prínosov. Itaipú Binacional, spoločnosť spoločne vlastnená Brazíliou a Paraguajom, bola založená zmluvou z Itaipú na výstavbu a prevádzku priehrady.

Výstavba priehrady sa začala vo februári 1971 a stála 17,6 miliardy USD (ceny z roku 2018).

Obstarávanie projektu bolo vo fáze výstavby vo veľkej miere vystavené korupcii, keďže politici pri moci podporovali výber súkromných spoločností, ktoré mali väzby na politické osobnosti. Od tohto obdobia má boj proti korupcii a podvodom pre Itaipú Binacional veľký význam a bol riadený zriadením úradu generálneho ombudsmana, etického výboru a poradenstva pre interné audity a dodržiavanie predpisov.

Dnes je priehrada so svojimi 20 masívnymi turnínovými generátormi s kapacitou 700 MW najväčším prevádzkovým aktívom na výrobu vodnej energie na svete. V roku 2018 sa vyrobená energia použila na dodávku takmer 90 % elektriny spotrebovanej v Paraguaji a približne 15 % elektriny spotrebovanej v Brazílii. Približne 85 % energie vyrobenej v elektrárni využíva Brazília. Obe krajiny majú rovnaké právo na produkciu priehrady, ale keďže Paraguaj spotrebuje len 15 % jej podielu, zvyšok je povinný predať Brazílii, pričom 70 % ceny pokrýva financovanie výstavby.

Zmluva, ktorá bola pôvodne podpísaná, požadovala od Paraguaja, aby predával svoju nevyužitú elektrinu Brazílii za 124 miliónov USD ročne až do roku 2023. V júli 2009 obe krajiny podpísali dohodu, podľa ktorej sa Brazília zaviazala strojnásobiť svoje platby Paraguaju.

Priehrada od svojho dokončenia vyrástla ako projekt najvyššieho významu v hospodárskej a diplomatickej histórii oboch krajín. Ak by ste sa chceli s BUBO na tento výtvor pozrieť, pridajte sa k nám napríklad na zájazd Argentína, Brazília.

K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3578 4209€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

4315 5394€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

5147 6055€
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania
Ako vychovať vaše dieťa? Blog

Blog Ako vychovať vaše dieťa?

Vzbudil vo mne túžbu po poznaní a od malička mi vštepoval, že stačí, ak bude najlepší len jeden - ja. Aj za spôsob, akým cestujem, vďačím svojmu…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: