Národná kuchyňa Eswatini

Národná kuchyňa Eswatini

Národná kuchyňa Eswatini je tvorená prevažne jednoduchými pokrmami. V najväčšej miere sa používajú obilniny, zelenina, mäso a mliečne výrobky. Tradičná kuchyňa je ovplyvnená v najväčšej miere prírodnými zdrojmi, ktoré si dokážu dopestovať. Základným prvkom kuchyne je zrno, ktoré sa používa pri príprave viacerých jedál. Z obilnín, ktoré si dokážu vypestovať a používajú v rôznych kombináciách jedla zaraďujeme fazuľu a hrach. Zdroj mäsa predstavuje hlavne hovädzie, ovčie a kozie mäso. V kombinácii najmä s inými jedlami sa používa mlieko, jogurty a syry.

Tradičné jedlá Eswatini

  • Sishwala (kukuřičná kaša) považovaná za najbežnejšie základné jedlo v Eswatini. Vyrába sa z kukuřičnej múky, ktorá sa varí do hustej kaše. Sishwala sa často podáva ako príloha k mäsu, zelenine alebo omáčkam. Avšak v chudobnejších rodinách je to zdroj hlavného pokrmu, ktorý častokrát konzumujú aj niekoľkokrát denne na raňajky, obed alebo večeru.
  • Sidvudvu sú tradičné kukuřičné tortilly, ktoré sa podobajú plackám. Sú bežnou súčasťou jedál, najmä k mäsu alebo zelenine.
  • Emasi je tradičné fermentované mlieko, ktoré má podobnú chuť ako jogurt. Zvyčajne sa konzumuje ako osviežujúci nápoj alebo sa pridáva do jedál ako príloha. Tento mliečny produkt je obľúbený najmä v chladnejších mesiacoch.
  • Nyama je synonymum pre mäso a je dôležitou súčasťou stravy. Mäsové jedlá sú zvyčajne pripravené z hovädzieho, ovčieho alebo kozieho mäsa, ktoré je grilované alebo pečené na otvorenom ohni. Podáva sa s rôznymi prílohami, ako je sishwala alebo sidvudvu.
  • Bhanana (banány) sú veľmi populárne a často sa používajú v Eswatini na prípravu rôznych jedál. Slúžia ako sladká príloha k hlavnému jedlu alebo sa používajú na prípravu dezertov.
  • Mhlalaphansi je druh šalátu alebo pokrmu, ktorý sa pripravuje z čerstvej zeleniny alebo ovocia, ako sú paradajky, zelené listy a iné sezónne plodiny.
  • Phutu je suchá a drobivá verzia kukuřičnej kaše, ktorá sa podáva ako príloha. Môže byť podávaná so zeleninou alebo mäsom.


Zo zeleniny najviac používajú kapustu, špenát, mrkvu a sladké zemiaky batáty prevažne ako prílohy. Ovocie, ktoré tu nájdeme sú banány, mango, pomaranče alebo papája. 

Ak by sme chceli vyskúšať tradičný alkoholický nápoj, tak k nemu patrí určite umcombotsi. Vyrába sa najmä z kukurice alebo prosa, ale aj iných obilnín. Tradične sa umcombotsi vyrába fermentovaním kukurice, ktorá sa najprv uvarí a potom nechá kvasiť. V niektorých prípadoch sa môže pridať aj sladidlo, aby sa zvýraznila sladkosť nápoja. Po fermentácii sa nápoj stáva mierne alkoholickým a má charakteristickú kyslú chuť, ktorá závisí od času fermentácie a použitých ingrediencií. V niektorých regiónoch pridávajú rôzne bylinky alebo korienky pre vytvorenie jedinečnej chuti nápoja. Tento nápoj sa často podáva počas spoločenských alebo rodinných stretnutí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Zimbabwe, Zambia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

16 dní

Trvanie

3957 5420€
K

Afrika  

Zanzibar, Lesotho, Eswatini, Tanzánia, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

3934 5620€
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

10 dní

Trvanie

2504 3130€
Isle of Man - konská železnica a najnebezpečnejšie preteky sveta
Blog

Blog Isle of Man - konská železnica a najnebezpečnejšie preteky sveta

Šoféroval som po najnebezpečnejšej pretekárskej dráhe sveta. Z letiska ma vyviedla polícia. Ostrov Keltov a Vikingov som prešiel od najjužnejšieho…

Ľuboš Fellner 49 min. čítania
Francúzske ostrovy patriace Británii, ale nie UK
Blog

Blog Francúzske ostrovy patriace Británii, ale nie UK

Ostrovy, ktoré patria Británii, ale nie Spojenému kráľovstvu. Miesta, kde sa história mieša s pokojom, príroda s noblesou a britská formálnosť s…

Ľuboš Fellner 43 min. čítania
Zadar – bývalé hlavné mesto Dalmácie
Prehliadka

Prehliadka Zadar – bývalé hlavné mesto Dalmácie

Iba zopár hodín jazdy autom od Slovenska alebo 1,5-hodinovom lete sa dostávame do mesta, ktoré je obľúbenou destináciou viacerých Slovákov. Zadar…

Erik Almáši 27 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: