Panama-profil krajiny

Panama-profil krajiny

Panama, jedno z najstrategickejších miest na Zemi, je križovatkou severoamerického a juhoamerického kontinentu v objatí Tichého a Atlantického oceánu a mala tak vždy nesmierny politický význam pre okolité štáty a celý svet.

Vďaka tomu je častým objektom pozornosti USA, kde Spojené štáty podporili jej odtrhnutie od Kolumbie v roku 1903 a zabezpečili si tak suverénnu zónu na vybudovanie Panamského prieplavu, ktorý zostal pod kontrolou USA výhradne od roku 1914 do roku 1999. USA podnikli inváziu v roku 1989, aby zosadili bývalého spojenca a vojenského vládcu Manuela Noriegu, kvôli jeho údajnému využívaniu krajiny, ako centra pre obchodovanie s drogami a jeho tvrdej represívnej vláde.

Panama je však najznámejšia snáď vďaka kanálu, spájajúcemu Atlantický a Tichý oceán, ktorý každoročne využije viac ako 15 000 plavidiel, čo výrazne prispieva k hospodárstvu krajiny. Krajina má taktiež najväčší dažďový prales na západnej pologuli mimo povodia Amazonky. Hlavným mestom je Panama City, krajina je s počtom obyvateľov vyše 4,3 milióna na celkovej rozlohe štátu približne 75 400 kilometrov štvorcových. Úradným jazykom je španielčina a priemerná dĺžka života v prípade mužov je 73 rokov, v prípade žien 80 rokov. Sloboda tlače je v krajine chránená ústavou a novinári pracujú v relatívne bezpečných podmienkach. Väčšina médií podlieha súkromnému vlastníctvu a nie sú známe žiadne obmedzenie v prístupoch na internet pre obyvateľov krajiny. Bývalý minister bezpečnosti José Raúl Mulino bol zvolený za prezidenta čerstvo v máji 2024. Pôvodne kandidoval iba k postu viceprezidenta krajiny, no bol však zvolený za prezidenta s očakávaním, že sa krajina vráti k ekonomickému rastu, ktorý zažila, keď bol prezidentom Ricardo Martinelli v rokoch 2009-2014.

Kľúčová história Panamy:

2500- 1 700 pred n.l. - v Paname sa vyrába vôbec prvá keramika v Amerike.

1502- španielsky objaviteľ a moreplavec Rodrigo de Bastidas objavuje Panamu, ktorá je momentálne domovom domorodých kmeňov Chibchan, Chocoan a Cueva.

1513- Vasco Núnez de Balboa, španielsky objaviteľ, prechádza cez úžinu Atlantiku, objavuje tak cestu medzi oceánmi ako prvý Európan.

1519- Pedro Arias Dávila zakladá mesto Panama, ktoré sa stáva snáď najvýznamnejším bodom obchodu pre zlato a striebro, ktoré sa dovážajú loďou z Južnej Ameriky a prepravujú sa cez úžinu až do Španielska.

1671- Henry Morgan s podporou anglickej vlády vyplienil a podpálil mesto Panama, ktorá bola vtedy najvýznamnejším mestom pre španielský svet.

1821- Panama sa stáva nezávislou od Španielska, a tak sa pripája ku konfederácii s Kolumbiou, Venezuelou, Ekvádorom, Peru a Bolíviou.

1831- po rozpade konfederácie sa Panama stáva nachvíľu súčasťou Kolumbie.

80. roky 19. stor.- Francúzko sa pokúša vybudovať kanál spájajúci Atlantik a Tichý oceán, avšak zlyháva v dôsledku smrti vyše 20 000 pracovníkov na tropické choroby.

1903- Panama sa stáva úplne nezávislou i od Kolumbie a zároveň v tomtio období Spojené štáty kupujú práva na výstavbu Panamského prieplavu a získavajú kontrolu nad zónou natrvalo, kanál je dokončený def.v roku 1914.

1968- Národná garda prevzala moc v krajine so snahou sociálnych reforiem, zabezpečenia a vzdelávania, dochádza k prerozdeľovaniu pôdy v krajine.

1981- vodca Omar Torrijos zomiera pri leteckej nehode, generál Manuel A. Noriega preberá jeho funkcie v Paname.

1989- USA napadli a vyháňajú generála Noriegu.

1991- Parlament schválil ústavné reformy, ruší sa i stála armáda v krajine.

1999- Panama prevzala úplnú kontrolu nad Panamským prieplavom, čím sa konči dlhoročná jurisdikcia USA.

2023- Panama zažíva celoštátne protesty, ktoré vedú k zrušeniu novej zmluvy pre najväčšiu povrchovú medenú baňu v regióne. Rozhodnutím Najvyššieho súdu sa táto baňa uzatvorila.

BUBO na svojich cestách zažíva Panamu v plnej kráse na zájazdoch Panama all Inclusive alebo Kolumbia, Panama all inclusive


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Peru


náročnosť

12 dní

Trvanie

4565
K

Amerika  

Panama


náročnosť

9 dní

Trvanie

2596
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Panama, Ekvádor


náročnosť

11 dní

Trvanie

6413
Panamský prieplav - technický div sveta Blog

Blog Panamský prieplav - technický div sveta

Ak existuje jedna vec, ktorú musíte urobiť, keď cestujete do Panamy, je to návšteva ikonického Panamského prieplavu. Hovorí sa, že je to jeden z…

Eva Andrejcová 10 min. čítania
Francis Drake: Pirát v službách kráľovnej Blog

Blog Francis Drake: Pirát v službách kráľovnej

Za posledné roky sa Sir Francis Drake stal obľúbenou postavou mnohých dobrodružných románov, filmov a videohier. Aká je však skutočná osobnosť…

Štefan Bielik 18 min. čítania
Panamá Viejo a piráti z Karibiku Blog

Blog Panamá Viejo a piráti z Karibiku

Panama na brehu Tichého oceánu je moderné a pulzujúce mesto s 1,5 miliónmi obyvateľov. Väčšina turistov sa počas prehliadky hlavného mesta Panamy…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: