Štvrť, ktorú preslávilo „Despacito“

Štvrť, ktorú preslávilo „Despacito“ La Perla v San Juan

V minulosti bola štvrť La Perla jednou z najnebezpečnejších štvrtí, no v súčasnosti sa teší z turistického rozmachu. Prečo tomu tak je? Všetko zmenilo natáčanie videoklipu k piesni Despacito, ktoré túto štvrť plnú farebných domčekov preslávilo.

V minulosti bola La Perla oblasťou, kam boli „vyhosťovaní“ otroci. V 18. storočí nemohli bývať so zvyškom obyvateľstva v starej časti hlavného mesta (Old San Juan), tak mali vymedzené územie za hradbami mesta smerom na východ od cintorína Santa María Magdalena de Pazzis. Z jednej strany mali hradby a z druhej Atlantický oceán. O storočie neskôr sa sem prisťahovali aj Portoričania, ktorí sa z vidieka chceli presťahovať do mesta za lepším životom.

V 20. storočí sa v štvrti situácia natoľko zhoršila, že sa La Perla stala najnebezpečnejšou oblasťou San Juan, vláda tu bezpečnostnú situáciu nijako neriešila. Možno aj preto, lebo si myslela, že ľudia z komunity predajú svoje domy a odsťahujú sa preč. O tieto domy, resp. pozemky, bol veľký záujem kvôli ich prvotriednej polohe. No komunita tieto tlaky vydržala a nikomu nič nepredala.

Posledné roky prechádzala rôznymi reorganizáciami v rámci projektov, ktoré mali za cieľ zveľadiť prostredie. Najväčší úspech mal projekt „La Perla pinta su futuro“ (La Perla maľuje svoju budúcnosť), vďaka ktorému sa farebne vymaľovalo približne 400 domčekov. V tomto roku sa tu tiež natáčal aj videoklip najúspešnejšej piesne vôbec.

Momentálne tu už niekoľko rokov bývajú prehliadky a vďaka ziskom z cestovného ruchu sa snažia komunitu neustále zveľaďovať - či už stavaním basketbalového ihriska, komunitných záhrad, či zabezpečovaním rôznych umeleckých kurzov pre miestnych. Chcú tak docieliť, aby tento región stále rástol a prešiel z ekonomicky nevýhodných sektorov San Juanu do ekonomicky výhodných. Podarí sa im to?

Ikonickú štvrť La Perla môžete zažiť aj inak ako iba prechádzkou s miestnym sprievodcom. Stačí, ak sa vyberiete do reštaurácie La Garita, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na farebné domčeky. Ten si vychutnáte spolu s chutným tradičným portorickým jedlom.

Ak chcete navštíviť štvrť La Perla, pamätajte na to, aby ste sa pri fotografovaní vždy spýtali miestnych, či si môžete urobiť fotku. Turistov rešpektujú, no nie je im príjemné, keď si ich alebo ich príbytky fotí niekto bez dovolenia.

Zaujalo vás hlavné mesto Portorika a chceli by ste sa dozvedieť viac? Prečítajte si blog San Juan z dielne BUBO.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4847
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania
Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta Blog

Blog Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta

Mešity. Krásne architektonické diela s ohromnou históriou sú pýchami moslimského sveta. Svätostánky islamu vedia byť ohromným turistickým lákadlom…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania