Ak by som mala vybrať ovocie, ktoré počas dovolenky na Veľkonočnom ostrove treba ochutnať - bol by to ananás. Okrem toho, že sú pre ostrov typické, sú veľmi chutné, sladké a šťavnaté. Vo všeobecnosti sú menšie ako tradičné ananásy, na ktoré sme zvyknutí. Predávajú ich na hlavnej ulici v Hanga Roa na korbe áut či v pouličných stánkoch. Predajcovia vám ju ošúpu a napichnú na paličku a tak ananás môžte priamo zjesť. Ananás, ktorý sa na ostrove pestuje sa vyváža aj na kontinentálne Čile. Posielajú ich tam lietadlom. Zber prebieha v mesiacoch január až marec.
Vďaka dobrej klíme po celý rok, na Rapa Nui kvitnú kvety v každom období. Včelárenie sa tiež stalo akousi módou. O mede z Veľkonočného ostrova sa hovorí ako o „hviezdnom produkte kuchyne”. Cítiť v ňom náznaky manga, guavy či banánu a keďže štúdia ukázala, že choroby, ktoré včely vo zvyšku sveta napádajú - tak práve na Rapa Nui ich všetky obchádzajú, mnohí hovoria, že med je tu najčistejší na svete.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Veľkonočný ostrov
- Sopky Veľkonočného ostrova
- Rapa Nui
- Cesta okolo sveta, kapitola 6: Veľkonočný ostrov
- Moai pod vodou
- Hanga Roa
- Najkrajšia pláž Veľkonočného ostrova
- Najväčšie sochy na Veľkonočnom ostrove
- Rano Raraku
- Preprava sôch Moai
- Pukao na hlavách Moai
- Ekologická katastrofa na Veľkonočnom ostrove
- Kult vtáčieho muža
- Najvzdialenejšie letisko na svete