Pokiaľ ste milovníci placiek, určite by ste mali ochutnať vynikajúcu placku menom arepa, ktorá je obľúbenou pochúťkou práve v Latinskej Amerike.

Arepy tvoria základ tradičných tanierov, majú rôzne veľkosti, od miniatúrnych arepičiek až po tie veľké, ktoré sa plnia syrom, trhaným mäsom či marmeládou. Sú podávané k vajíčkam, polievkam, pripravujú sa na raňajky, ako prílohy k hlavným chodom, ale dajú sa jesť aj samostatne ako zaslúžený pamlsok, no pokiaľ ich zjete viac, vedia plnohodnotne nahradiť večeru. Ak navštívite Latinskú Ameriku, arepa je jedlo, ktoré vás určite neobíde.

Známe príslovie „iný kraj, iný mrav“ tu pri receptúrach platí dvojnásobne, pretože nie je arepa ako arepa. Otázka „ktorá arepa ti viac chutí – tá z Kolumbie alebo z Venezuely?“ mi bola položená už niekoľkokrát a v tom momente som začala skúmať tieto rozdiely v chuti viac. Prišla som k poznaniu, že v Latinskej Amerike je viac ako 75 druhov arep a odlišujú sa od seba podľa typu kukurice, druhu múky, spôsobu varenia, pripravovania cesta i samotného podávania a dochutenia.

Venezuelská Arepa
Najtradičnejší spôsob výroby venezuelskej arepy je zmiešanie kukuričnej múky, vody a soli a rozdelenie spracovaného cesta do guliek, ktoré sa následne vyformujú do okrúhlych placiek a opekajú sa pomaly na rozohriatom povrchu. Venezuelčania arepy najčastejšie opekajú, ale radi si doprajú aj tie vyprážané. Tieto arepy sú hrubé a mäkké. Po upečení sa rozrežú v strede a naplnia bielym syrom, paradajkou, fazuľami či avokádom. Najznámejšie druhy venezuelskej arepy sú La Reina Pepiada, ktorá sa plní kuracím šalátom a Arepa Pelúa, ktorá sa naopak plní trhaným hovädzím mäsom.

Kolumbijská Arepa
Príprava kolumbijskej arepy sa od tej venezuelskej líši tým, že do cesta sa pridáva rastlinný olej alebo maslo. Tieto arepy sú tenšie a chrumkavejšie a podávajú sa jednoducho s maslom či syrom na povrchu a ničím sa neplnia. Tradičný typ tejto arepy je napríklad Arepa de Queso, ktorá má už v ceste primiešaný nastrúhaný syr, alebo Arepa Santandereana, ktorá má v ceste nasekané chicharrones – vyprážané škvarky. Známa je aj Arepa de Huevo – vyprážaná arepa s vajíčkom.

Arepa de Choclo
Latinská Amerika je známa miešaním sladkých a slaných chutí, čo dokazuje Arepa de Choclo, vyrobená z cesta zo sladkých kukuričných zŕn s pridaním cukru. Zvyčajne sa pečie na panvici alebo grile a jej finálna podoba pripomína palacinku či lievanec. Podáva sa plnená syrom a miestni si ju bežne natierajú majonézou či pikantnou omáčkou.

Arepa de Yuca
Typická potravina pre Južnú Ameriku je podlhovastý koreň yucy, u nás nazývaný maniok. Táto arepa sa dá vyrobiť z cesta z yucovej múky, alebo priamo z mäkkej varenej ošúpanej yucy, ktorá sa následne popučí a pridá sa vajíčko, syr a maslo. Z tejto masy vznikajú chrumkavé zlatisté placky, ktoré sú chutné a navyše veľmi zdravé.

Pupusa
Národné jedlo Salvádoru je placka, ktorá je veľmi podobná arepe. Rozdiel je v tom, že pupusa je najprv vytvarovaná z cesta, za surového stavu naplnená a následne opekaná na suchej panvici. Na výrobu sa môže používať pšeničná, kukuričná i ryžová múka. Najčastejšie sa podáva s kvaseným kapustovým šalátom a studenou paradajkovou omáčkou.

Či už preferujete jednoduchosť a pochutnáte si na arepách iba s maslom, alebo si ich naplníte nekonečnými variáciami podľa vlastného výberu, arepy sú autentická pochúťka, ktorá poteší vaše chuťové poháriky a zapíše sa do výborných gurmánskych zážitkov z Latinskej Ameriky.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

1961 3845€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4705 7975€
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

2221 3702€
Bezpečnosť v cestovaní 2025
Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2025

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec
Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Amazónie
Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Amazónie

Je to extrémne náročné a extrémne nebezpečné. Prečo zdoláš Aconcaguu, ale nie Pico Neblina? Pre toto sme sem išli, pre dobytie vrcholu podstupujeme…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania

Viac informácií o krajine:

Predaj sa končí o

- dní - hod -min -sek