Barbecue v Južnej Kórei

Barbecue v Južnej Kórei Ako sa najlepšie najesť?

Reštaurácie, kde si varíte sami.. Ak vám to dovolia :) Barbecue je veľmi rozšírený a obľúbený typ reštaurácie v Južnej Kórei. Princíp je ten, že si posadáte okolo stola, uprostred ktorého je gril, buď plynový, ale my v BUBO máme najradšej, keď je v ňom drevené uhlie, a varíte si, reps. grilujete si sami. Teda, ak vám to milá pani, ktorá vám väčšinou vôbec nerozumie, dovolí. Ale poďme poporiadku. Objednáte si typ mäsa, väščina reštaurácií má obrázkové menü, takže iba ukážete prstom :). Môžete sa skúsiť aj pýtať, ale ak ste fakt v “echt” domácej reštaurácii, tak zabudnite, že vám budú rozumieť. Ukážete si teda typ mäsa, alebo jedla, na ktoré máte chuť, a k nemu dostanete aj misky s omáčkami, kopec listov rôznych šalátov a koreninových rastlín. Do nich si neskôr budete baliť ugrilované mäso namočené do omáčky, alebo ho zajedať k jedlu, ktoré si uvaríte. Reštaurácie, ktoré majú gril s dreveným uhlím, rozoznáte väčšinou tak, že niekde pri vchode obsluha chystá v peci žeravé uhlíky. Keď sa usadíte a objednáte si, z pece vám uhlíky naberú do nádoby a tú vsunú do grilu. Máte teda okamžitú pahrebu a v momente, keď vám obsluha mäso prinesie, začínate grilovať. A tu sme pri pointe, sú reštaurácie, kde obsluha griluje za vás. Najprv máte pocit, že si o vás myslia, že ste spadli z jahody a neviete si nerezovou “chňapkou” otočiť mäso na grile..? My v BUBO sem už chodíme dlho a vysvetlíme si, že to vychádza z kórejskej tradície, muži tu totiž varenie pokladajú za čisto ženskú prácu a niektorí ním doslova pohŕdaju. Muži “starej školy” by si nikdy nevarili, radšej zjedia surové mäso, ako by sa s tým mali “piplať”. Aj toto zažijeme na našich cestách Južnou Kóreou. Ak sa ale chcete o jedlo postarať sami, stačí ak naznačíte usmievavej pani, že to zvládnete, a ona vás nechá. Stále však po očku sleduje, ako sa vám darí a keď nebodaj zabudnete plátok otočiť, alebo premiešať nádobu (podľa toho, čo sa pred vami varí), hneď je pri vás a stará sa. Čaro takýchto reštaurácií spočíva jednak v samotnej atmosfére, keď vám jedlo rozvoniava a vy sa neviete dočkať, kedy si naložíte, a jednak v tom, že máte vždy zaručený luxus absolútnej čerstvosti porcie. A to je na nej aj cítiť. Kórea je proste pre gurmánov, jedna z najlepších kuchýň sveta. Poďte sa o tom presvedčiť s nami. Ideálne spojenie je Južná Kórea a Japonsko, tu si každý gurmán príde na svoje.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6074 7689€
K

Ázia  

Oceánia, Marshallove ostrovy, Guam, Mikronézia, Južná Kórea


náročnosť

15 dní

Trvanie

6035 7360€
K

Ázia  

Oceánia, Guam, Južná Kórea


náročnosť

11 dní

Trvanie

2989 3690€
TOP 10: Ochutnali sme najhoršie jedlá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Ochutnali sme najhoršie jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou
Soul

Soul Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

Metropola, v ktorej sa nikdy nebudete nudiť. Žije v nej vyše desať miliónov obyvateľov, a v celej širšej aglomerácii viac ako 24 miliónov, čo zo…

Martin Šimko 8 min. čítania
Kjongdžu – tisícročné hlavné mesto Kórey
Kjongdžu

Kjongdžu Kjongdžu – tisícročné hlavné mesto Kórey

O Kjóte sa hovorí ako o tisícročnom hlavnom meste Japonska. Podobný prípad nájdeme aj v Južnej Kórei a nesie názov Gyeongju (Kjongdžu). Toto mesto…

Erik Almáši 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: