Reštaurácie, kde si varíte sami.. Ak vám to dovolia :) Barbecue je veľmi rozšírený a obľúbený typ reštaurácie v Južnej Kórei. Princíp je ten, že si posadáte okolo stola, uprostred ktorého je gril, buď plynový, ale my v BUBO máme najradšej, keď je v ňom drevené uhlie, a varíte si, reps. grilujete si sami. Teda, ak vám to milá pani, ktorá vám väčšinou vôbec nerozumie, dovolí. Ale poďme poporiadku. Objednáte si typ mäsa, väščina reštaurácií má obrázkové menü, takže iba ukážete prstom :). Môžete sa skúsiť aj pýtať, ale ak ste fakt v “echt” domácej reštaurácii, tak zabudnite, že vám budú rozumieť. Ukážete si teda typ mäsa, alebo jedla, na ktoré máte chuť, a k nemu dostanete aj misky s omáčkami, kopec listov rôznych šalátov a koreninových rastlín. Do nich si neskôr budete baliť ugrilované mäso namočené do omáčky, alebo ho zajedať k jedlu, ktoré si uvaríte. Reštaurácie, ktoré majú gril s dreveným uhlím, rozoznáte väčšinou tak, že niekde pri vchode obsluha chystá v peci žeravé uhlíky. Keď sa usadíte a objednáte si, z pece vám uhlíky naberú do nádoby a tú vsunú do grilu. Máte teda okamžitú pahrebu a v momente, keď vám obsluha mäso prinesie, začínate grilovať. A tu sme pri pointe, sú reštaurácie, kde obsluha griluje za vás. Najprv máte pocit, že si o vás myslia, že ste spadli z jahody a neviete si nerezovou “chňapkou” otočiť mäso na grile..? My v BUBO sem už chodíme dlho a vysvetlíme si, že to vychádza z kórejskej tradície, muži tu totiž varenie pokladajú za čisto ženskú prácu a niektorí ním doslova pohŕdaju. Muži “starej školy” by si nikdy nevarili, radšej zjedia surové mäso, ako by sa s tým mali “piplať”. Aj toto zažijeme na našich cestách Južnou Kóreou. Ak sa ale chcete o jedlo postarať sami, stačí ak naznačíte usmievavej pani, že to zvládnete, a ona vás nechá. Stále však po očku sleduje, ako sa vám darí a keď nebodaj zabudnete plátok otočiť, alebo premiešať nádobu (podľa toho, čo sa pred vami varí), hneď je pri vás a stará sa. Čaro takýchto reštaurácií spočíva jednak v samotnej atmosfére, keď vám jedlo rozvoniava a vy sa neviete dočkať, kedy si naložíte, a jednak v tom, že máte vždy zaručený luxus absolútnej čerstvosti porcie. A to je na nej aj cítiť. Kórea je proste pre gurmánov, jedna z najlepších kuchýň sveta. Poďte sa o tom presvedčiť s nami. Ideálne spojenie je Južná Kórea a Japonsko, tu si každý gurmán príde na svoje.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Južná Kórea
- Najväčší rybí trh v Južnej Kórei
- Poznáte kórejské kimči?
- Kórejské sannakji, gurmánsky zážitok
- Kjongdžu - historické centrum Južnej Kórey
- Južná Kórea priamo z tej severnej..
- Demilitarizovaná zóna (DMZ)
- Ďaleký východ - Južná Kórea
- DMZ alebo 38. rovnobežka - Južná Kórea
- Prečo Kóreu voláme Kórea a čo je to Korjo?
- Busan - mesto, ktoré nespí
- Strážcovia chrámov v Kórei
- Ženšen, zlato Južnej Kórey
- Najlepší hotel v Busane
- Južná Kórea - vlajka
- Južná Kórea - mapa
- N Seoul Tower - najkrajší výhľad na mesto