Belitungský vrak v Singapure

Belitungský vrak v Singapure Vrak tangskej lode

Skupina rybárov pri indonézskom ostrove Belitung si istého času všimla na dne mora zvláštny útvar. Pri bližšom skúmaní si uvedomili, že sa pozerajú na vrak lode a kusy porcelánu obrastené koralmi. Následne bolo medzi rokmi 1998 a 1999 z vraku lode vytiahnutých 70 000 kusov keramiky, ktorá pochádzala z Číny a vyrábala sa v obrovských množstvách v manufaktúrach, teda špecializovaných dielňach.

Loď bola arabská dhow postavená v 9. storočí a pravdepodobne prevážala sklo, koreniny a oleje do Číny, odkiaľ zase dovážala hodváb a porcelán (stopy po porceláne sa vo vraku, žiaľ, nenašli). V lodi sa nenašiel ani jeden klinec, pretože drevené časti boli spolu „zošité“ kokosovými šupkami. Drevo z vraku pochádzalo z Afriky, avšak na opravu sa používal materiál z Indie a juhovýchodnej Ázie. Dhow bola dlhá 18 metrov a na jej palube sa nachádzalo 70 000 kusov keramiky - prevažne misiek, ktoré spolu vážili 25 ton.

Hoci sa dnes nedá presne určiť, kam mala loď namierené, je pravdepodobné, že sa plavila za korením na indonézskych ostrovoch. Odtiaľ sa mohla plaviť do irackej Basry, ktorá bola jedným z hlavných abbásovských prístavov. Vo vraku lode sa nenašli žiadne ľudské pozostatky, a tak o jej posádke nevieme s určitosťou nič povedať. Predpokladá sa však, že bola medzinárodná a námorníci spali na palube lode, pretože v podpalubí sa nachádzal náklad.

Loď je dôkazom bohatej obchodnej a kultúrnej výmeny medzi dvomi najváznamnejšími ázijskými štátnymi útvarmi v 9. storočí - Abbásovským kalifátom a Čínou ovládanou dynastiou Tang.

Pokiaľ sa o vraku chcete dozvedieť viac, určite navštívte Múzeum ázijskej civilizácie v Singapure, kde okrem keramiky z belitungského vraku môžete obdivovať sochy a pamiatky z celej Ázie. Múzeum získalo vzácne artefakty v roku 2005 a od roku 2010 sa v Singapure nachádza aj verná kópa lode, Jewel of Muscat, ktorú postavili v Ománe.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3789
K

Ázia   Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Singapur


náročnosť

11 dní

Trvanie

7432
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4100
Najkrajšie veľkomestá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie veľkomestá sveta

Čo robí mesto krásnym? Panoráma mrakodrapov, rozsiahle parky, historické budovy či moderné múzeá? Alebo, jednoducho, tá neopísateľná aura...? …

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Singapur a jeho deväť tvárí Singapur

Singapur Singapur a jeho deväť tvárí

Juhovýchodná Ázia je svojou rozmanitosťou prírody, kultúry a tradícií bohatá na množstvo zážitkov pre každého cestovateľa. Ten, kto chce skutočne…

Patrícia Mrázková 19 min. čítania
Singapur – drobný diamant na juhu Ázie Singapur

Singapur Singapur – drobný diamant na juhu Ázie

Singapur je malý ostrovný mestský štát v Juhovýchodnej Ázii. Napriek svojej zanedbateľnej rozlohe (710 km2) ide však o nesmierne čulú a…

Martin Lipinský 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: