Ak niekedy zavítate do chorvátskej Dalmácie, nemôžete vynechať vynikajúce čierne rizoto, ktoré domáci nazývajú „crni rižot“. Jeho variantu môžete nájsť napríklad aj v Španielsku, kde sa volá Arroz negro. Jedáva sa s morskými plodmi a charakteristické zafarbenie mu dodáva „atrament“ z kalmárov alebo sépií. Na územie dnešného Chorvátska sa recept pravdepodobne dostal z Benátok, ktoré ovládali Dalmátske pobrežie niekoľko storočí. Ako sa vlastne toto zvláštne vyzerajúce jedlo pripravuje? Na olivovom oleji opražíte nakrájanú cibuľku a sépiu. Pridáte cesnak, cukor, soľ a paradajkový pretlak. Keď sépia zmäkne, môžete pridať ryžu a všetko dokoreníte. Tesne predtým ako sa ryža dovarí, dofarbíte rizoto „atramentom“ a môžete ho podávať posypané parmezánom. Ak ste si receptom nie istý, najlepšie urobíte, ak sa vyberiete do Chorvátska a ochutnáte ho v miestnej reštaurácii s výhľadom na Jadranské more. Foto: Ľuboš Fellner
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Chorvátsko
- Hľuzovky z Motovunského lesa
- Marco Polo bol Chorvát, Korčula
- Katedrála v Šibeniku
- Morský organ v Zadare
- Čo vidieť v Trogire
- Diokleciánov palác v Splite
- Rímske pamiatky v Chorvátsku
- Čo vidieť v Chorvátsku
- Pevnosť Kaštel v Pule
- Najstaršia katedrála sveta v Splite
- Akvárium v Pule
- Froggyland - najbizarnejší zážitok v Splite
- Historické centrum Splitu
- Kostol a kláštor Svätého Františka v Pule
- Mapa ciest Marco Pola
- Most Krk
- Chorvátsko otvorí Pelješacký most
- Stonské hradby - Veľký čínsky múr Chorvátska
- Železný trón v Dubrovníku
- Staré mesto Dubrovník