Keď už prídete do Mozambiku, určite ochutnajte miestne jedlá. Mozambik je natoľko veľký, že sa ich typické jedlá líšia na severe, juhu, pobreží a západe. Vo všeobecnosti tu však nájdete niektoré spoločné jedlá. V celej krajine najpopulárnejšie jedlo je Kura peri-peri, čo znamená „štipľavé kura“. Je marinované v rasci, cesnaku, paprike, čili (peri-peri) a citrónovej šťave. Potom sa ugriluje a podáva sa s ryžou, hranolkami alebo kukuričnou kašou. Dôležitou súčasťou je krémová, pikantná, kokosová omáčka. Matata je tradičné jedlo, ktoré nemá pôvod niekde inde. Je to dusený pokrm z mušlí rôznych druhov, drvených arašidov, cibule, paradajok, sušeného čili, oleja, špenátových listov a mladej tekvice. Všetko sa spolu uvarí a dochutí koreninami podľa ľubovôle. Podáva sa s ryžou. Dezert Bolo Polana nemá pôvod na Slovensku, ale na predmestí Maputa, ktoré sa volá Polana. Je veľmi populárny na juhu krajiny a ak sa ocitnete v hoteli Polana, neváhajte. Základom sú pučené zemiaky, mleté kešu, vajcia, citrónová a pomarančová dužina, vanilková esencia, cukor a maslo. Po upečení dozlata sa dozdobí celými kešu a podáva. Na pobreží však nevynechajte, ak máte radi morské plody, mozambické krevety. Sú najväčšie zo všetkých a sú celosvetovo známe. Prečo si ich nedať v ich domovine? Nájdete ich tu čerstvé a pripravené na rôzne spôsoby. Ak však chcete vychutnať ich skutočnú kvalitu, dajte si ich grilované a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nebudete ľutovať. Okrem týchto jedál tu nájdete množstvo ďalších, ktoré stoja za zmienku, Váš BUBO sprievodca veľmi rád poradí a odporučí. Či už najlepšiu reštauráciu v Mapute (Zambi), alebo si doprajete grilované krevety na pláži v Praia Tofo, nebojte sa a skúšajte.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO