Dubaj a milión stromov

Dubaj a milión stromov

Uplynulo 12 rokov, keď šejk Mohammed bin Rašíd al-Maktúm ohlásil ambiciózny projekt Milión stromov, ktorý sľuboval zalesniť Dubaj.
Teraz je vačšina stromov mŕtva, tak ako celý projekt. Cieľom projektu, ktorý dostal mohutnú finančnú a mediálnu podporu, bolo zvýšiť počet zelených plôch v Dubaji prostredníctvom zalesňovania.
Malo to pomôct zlepšiť klímu a brániť rozširovaniu púšte a premeniť mesto na prívetivejšie. Projekt nebol zďaleka tak absurdný, ako znie snaha vysádzať stromčeky v púšti. Základom bola škôlka pre mladé stromčeky, kde by mohli výrasť do dospelosti a potom by sa rozposielali po emiráte. Táto škôlka bola zavlažovaná recyklovanou odpadovou a odsoľovanou morskou vodou.
Podarilo sa vysadiť asi 30 druhov stromov, ktoré boli vybrané tak, aby odolávali aj drsným podmienkam. Prevládali olivovníky, palmy, alebo ghaf - národný strom SAE.
Čo sa pokazilo? Projekt nezastavilo počasie, ale ambicióznejší projekt Najvačšieho obchodného centra na svete Mall of the world. Ktoré by malo byť ešte vačšie než Dubai Mall.
Najvačší paradox je, že sa postupne projekt najvačšieho obchodného centra zrušil a ohlásili tam nový projekt Jumeirah Central. Developer sa zaviazal, že stromčeky presunie, ale nakoniec sa situácia stala tak neprehľadná, že zúčastnené strany sa nevedeli dohodnúť na ničom. Výsledok bol, že stromčeky nikto neodviezol a nikto sa o ne nestaral. Vo výsledku nemajú ani stavbu, ani stromy.

Je smutné, že tieto megaprojekty vyjadrujú hlavne prestíž a modernosť, a nie udržateľnosť. Každopádne toto nie je koniec ekoiniciatívam v Dubaji.

Mesto sa zaviazalo k zníženiu spotreby vody o 30% do roku 2030 a do roku 2050 chcú mať 3/4 elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov.
Najnovšie trendy a výzvy budúcnosti si môžete pozrieť do konca marca na svetovej výstave EXPO 2020. Pre viac info odporúčame blog:
https://bubo.sk/blog/dubaj-expo-najlepsie-a-najzaujimavejsie-pavilony


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Jemen, Spojené arabské emiráty


náročnosť

10 dní

Trvanie

2450
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

6569 8211€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

4247 4997€
Dubaj - mesto superlatívov Dubaj

Dubaj Dubaj - mesto superlatívov

Prirovnanie mesto superlatívov sa absolútne hodí k Dubaju. Projekty, ktoré sú už hotové, alebo sa s ich výstavbou ešte len začne, prekonávajú…

Michal Čičmanec 13 min. čítania
Ako najlepšie zažiť starý Dubaj? Dubaj

Dubaj Ako najlepšie zažiť starý Dubaj?

Keď niekto spomenie Dubaj, ako prvé nás napadne luxusné mesto s množstvom výškových budov a celé to "pozlátko", ktoré k tomu patrí a bez neho si to…

Michal Čičmanec 10 min. čítania
Metro v Dubaji - ako funguje? Blog

Blog Metro v Dubaji - ako funguje?

Dubaj je mesto inovácií a budúcnosti, ktoré neustále prekonáva samé seba, ale aj svetové krajiny a veľkomestá. Mesto je populárne aj u nás na…

Michal Čičmanec 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: