Futbalové štadióny v Katare

Futbalové štadióny v Katare Kde sa budú hrať MS 2022?

Katar vybudoval od roku 2010, kedy ho zvolili za organizátora MS vo futbale na rok 2022, osem špičkových a supermoderných štadiónov. Ich výstavba stála desiatky miliárd eur a hovorí sa aj o viacerých úmrtiach robotníkov pre ťažké pracovné podmienky pri ich výstavbe. Tento smutný fakt však nič nezmenil na samotnej organizácii šampionátu, ktorý ponúkne zápasy na megalomanských štadiónoch. Ktoré to budú? Prečítajte si tiež blogy favoriti MS vo futbale 2022čo vidieť v Katare a Pravda o Katare.

Štadióny v Katare pre MS vo futbale 2022

Lusail Iconic Stadium
mesto: Lusail
kapacita: 80 000 divákov

Najväčší zo štadiónov, na ktorom spoznáme nového majstra sveta. Proces obstarávania prestavby štadióna sa začal v roku 2014 a výstavba o tri roky neskôr. Štadión postavili spoločne podnik HBK Contracting (HBK) a China Railway Construction Corporation (CRCC). Oficiálne ho otvorili 9. septembra 2022. Klimatizovanie poháňa slnečná energia, a je tak silno ekologickým dielom. Za svoj dizajn zlatej misy získal päťhviezdičkové ocenenie. Odohrá sa tu desať zápasov - prvým bude 22. novembra duel Argentína - Saudská Arábia a šlágrom bude zápas Portugalsko - Uruguaj. Okrem finále tu prebehne aj jeden duel osemfinále, štvrťfinále i semifinále. Po MS 2022 ho rozoberú (kapacita sa zredukuje na 40 000) a vytvoria komunitné priestory.

Al-Bayt Stadium
mesto: Al-Khor
kapacita: 60 000 divákov

Futbalový štadión so zaťahovacou strechou v Al Khor (35 km od Dohy) v tvare krabice so zaujímavým dizajnom strechy. Keď ho v januári 2020 dostavali, získal štadión certifikáty udržateľnosti ekologického dizajnu, stavebného manažmentu a energetickej efektívnosti. Súčasťou štadióna sú aj luxusné hotelové apartmány a izby s balkónom s výhľadom na futbalové ihrisko. Tu sa odohrá 20. novembra otvárací zápas MS Katar - Ekvádor, okrem toho napríklad aj skupinový šláger Španielsko - Nemecko a tiež semifinálový zápas č. 2.

Stadium 974
mesto: Doha
kapacita: 40 000 divákov

Jeden z dvoch štadiónov v hlavnom meste Doha. Otvorili ho 30. novembra 2021 a pozostáva z 974 recyklovaných prepravných kontajnerov - preto ten názov. Vďaka tomu má skutočne unikátny dizajn. Ten okrem iného umožní aj ľahkú demontáž po skončení turnaja. Nachádza sa na umelom výbežku a v niektorých kontajneroch sa nachádzajú aj sprchy. Ide o prvé dočasné dejisko zápasov v histórii MS. Zaujímavými budú predovšetkým skupinové zápasy Poľsko - Argentína a Francúzsko - Dánsko. A tiež jedno osemfinále.

Al Thumama Stadium
mesto: Doha
kapacita: 40 000 divákov

Druhý štadión v Dohe, elegantný a vizuálne skutočne pôvabný, dominuje mu biela farba s ornamentmi. Čerpá inšpiráciu z tradičného klobúka taqiyah - porývky hlavy, ktorú nosia muži a chlapci na celom Blízkom východe. Leží najbližšie k letisku Hamad (DOH). Polovicu sedadiel štadióna po MS 2022 rozoberú a darujú iným krajinám. Odohrá sa tu zápas Senegal - Holandsko a tiež jeden duel osemfinále i štvrťfinále.

Khalifa International Stadium
mesto: Al Rayyan
kapacita: 45 416 divákov

Meno získal štadión po predošlom emirovi Kataru, ktorým bol Khalifa bin Hamad Al Thani. Je to najstarší spomedzi štadiónov - bol otvorený v roku 1976. V roku 2005 ho zrekonštruovali na dvojnásobnú kapacitu. Konali sa tu aj MS v atletike 2019 a MS klubov FIFA 2019 po ďalšej rekonštrukcii dva roky predtým. Svojou architektúrou pripomína Wembley v menšom. Zo zaujímavých zápasov tu uvidíme duel Nemecko - Japonsko, čo je však dôležitejšie, tu sa pobíjú tímy o bronz.

Education City Stadium
mesto: Al Rayyan
kapacita: 45 350 divákov

Štadión sa nachádza v niekoľkých univerzitných kampusoch vo Vzdelávacom meste Katarskej nadácie. Leží na okraji Dohy a jeho výstavbu dokončili počas leta 2020. Patrí medzi štadióny s najväčšou udržateľnosťou z hľadiska životného prostredia. Nesie tiež prezývku "Diamant v púšti". Po MS znížia jeho kapacitu na polovicu a bude slúžiť atlétom. Odohrá sa tu zápas Južná Kórea - Portugalsko a tiež jedno osemfinále a štvrťfinále.

Ahmad bin Ali Stadium
mesto: Al Wakrah
kapacita: 44 740 divákov

Štadión je pomenovaný po Ahmadovi bin Ali Al Thani, katarskom emírovi v rokoch 1960 až 1972. Bývalý štadión Ahmada bin Aliho bol zbúraný v roku 2015, aby uvoľnil miesto pre štadión Al Rayyan. Predpokladá sa, že 90 percent trosiek, ktoré vznikli pri demolácii štadióna, sa znovu použije na nový štadión alebo na verejné umelecké projekty. Štadión slávnostne otvorili 18. decembra 2020, čo je Katarský národný deň. Odohrá sa tu šláger Chorvátsko - Belgicko či derby Wales - Anglicko a tiež jeden zápas osemfinále.

Al Janoub Stadium
mesto: Al Wakrah
kapacita: 40 000 divákov

Dizajnovo najzaujímavejší štadión. Niektorí tvrdia, že vyzerá ako kvet, iní ho zase prirovnávajú k ženskému pohlavnému orgánu. Vzhľad strechy však inšpirovali plachty tradičných lodí dhow. Oblúkové trámy držia strechu, pripomínajúcu trup lode. Neofuturistický dizajn navrhla iracko-britská architektka Zaha Hadid. Chladiaci systém zabraňuje privysokým teplotám. Je schopný ochladiť priestory pre divákov na 18°C ​​a ihrisko na 20°C. Tu sa odohrá napr. duel Ghana - Uruguaj a jeden duel osemfinále.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

5504 6880€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

3259 4345€
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Navštívili sme najlepšie letisko sveta. Čím je výnimočné? Blog

Blog Navštívili sme najlepšie letisko sveta. Čím je výnimočné?

Pre mnohých to možno bude prekvapenie, no v roku 2024 sa najlepším letiskom sveta nestalo letisko v Singapure, ale prvenstvo v Skytrax World…

Nikola Deckous 18 min. čítania
Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova Blog

Blog Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova

Katar. Malá krajina skrytá na pravej strane Arabského polostrova. Monarchia obkľúčená Perzským zálivom, turizmom príliš nepoznačená, no nemenej…

Viktor Háber, Andrej Žilík 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: