Grenen - miesto, kde sa stretávajú dve moria

Grenen - miesto, kde sa stretávajú dve moria

Pláže Grenen sú považované za jedny z najkrajších pláží Dánska. Nachádzajú sa na úplnom severe krajiny, kúsok nad rybárskym mestom Skagen. Toto miesto je vyhľadávané mnohými turistami, ktorí prídu objavovať krásy tejto časti Škandinávie. Tento prírodný úkaz navštevujeme aj my počas nášho zájazdu Dánsko z rozprávky.  

Jutský polostrov sa tu totiž zužuje a vytvára úzky piesočný cíp. Keď prídete po pláži až na koniec, naskytne sa vám jedinečný pohľad na miesto, kde sa stretávajú dve moria. Pokojný Kattegat, ktorý je súčasťou Baltského mora a spenený Skagerrak, ktorý patrí Severnému moru. Môžete sa vyzuť a vyskúšať si, aké to je stáť v dvoch moriach naraz. Tí otužilejší určite neodolajú vrhnúť sa do vĺn a uloviť tak unikátny zážitok. 

Od parkoviska na koniec cípu je to približne 1,5 km, viete sa tam dostať približne za 30 minút. Keďže ide o prechádzku po pláži, odporúčame sa vyzuť a ísť naboso. Ak by to bolo pre niekoho ďaleko, premáva tu aj traktor s vlečkou, tzv. „Sandormen”, ktorý vás tam vie za pár dánskych korún zaviezť. Spiatočný lístok pre dospelú osobu stojí 35 korún a pre dieťa 15.

Na pláži si môžete všimnúť aj viacero bunkrov, ktoré tu boli postavené Nemcami počas druhej svetovej vojny. Boli súčasťou Atlantického valu, systému opevnení, ktorý mal zabrániť invázii spojeneckých jednotiek z Veľkej Británie na kontinent. Po svojom dokončení sa tiahol od Nórska až po Francúzsko.  

Okolie Grenenu je obľúbeným miestom aj na pozorovanie zvierat. Často je tu možnosť vidieť tulene sivé, ktoré tu nechávajú svoje mláďatá, pokiaľ dospelé jedince idú na lov. Miesto je známe aj najväčším počtom pozorovaných druhov vtákov v celom Dánsku, a vôbec najlepšie miesto v severnej Európe na pozorovanie dravých vtákov počas ich jarnej migrácie.    


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO

Detské zľavy

Dovolenka Dánsko z rozprávky
F

Európa  

Škandinávia, Dánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1795
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)

Žiadny termín

náročnosť

0 dní

Trvanie

4950
E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2124 2499€
Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: