História kávy v Kostarike

História kávy v Kostarike

Kostarika si upevnila vzťahy so svetovými trhmi, káva sa začala vyvážať v roku 1820 a v 19. storočí sa stala hospodárskym základom krajiny. Hlavné mesto Kostariky, San José, je zároveň aj hlavným centrom produkcie kávy. Aj vďaka tomu mesto nadobudlo moc ako ekonomické a politické centrum krajiny. V niektorých častiach Kostariky sa pestoval kávovník ako hlavná plodina, v ostatných regiónoch sa pestovala vedľa cukrovej trstiny, kukurice či fazule. 

Hlavným obchodným partnerom Kostariky na export kávy bolo Anglicko v 19. storočí a USA v 20. storočí. Vyvážalo sa ale aj do Nemecka či Francúzska. Počas 19. storočia až do začiatku 20. storočia väčšina produkcie kávy pochádzala z fariem malých a stredných vlastníkov a farmárov. Existovala však aj elita, ktorá v obchode dominovala - nazývali sa ako „kávová oligarchia”. Do „kávovej oligarchie” patrili mnohí prezidenti Kostariky z 19. storočia a bola to práve elita, ktorá kontrolovala aj vývoz. Vlastnili síce veľké majetky, ale tým, že pracovná sila nebola dostatočná, to umožnilo aj väčšej skupine malých a stredných vlastníkov profitovať z obchodu s kávou.

Ako vyzeral každodenný život na kávovej plantáži? Kávové zrná sa zbierali medzi decembrom a februárom, potom sa odvážali do mlyna, aby sa sušili a následne sa na muliciach prevážali do prístavu v Puntarenas, aby ich odtiaľ transportovali do konečného cieľa. Arabica bola prevládajúca až do polovice 20. storočia a jej kvalita umožnila získať veľké výnosy, pretože sa na medzinárodnom trhu predávala za vysokú cenu. 

Prvé kávové plantáže sa vysadili priamo pod slnkom v 19. storočí, ale postupne sa vysadili aj banánovníky a ovocné stromy rôzneho exotického druhu, aby tak poskytli kávovníkom tieň. Po prvých dažďoch sa na kávovníkoch začnú objavovať malé, biele kvety a následne zrná dozrievajú a získavajú charakteristickú červenú farbu - a vtedy je správny čas na zber. Rok čo rok, medzi decembrom a februárom, začali muži, ženy a deti plody z kávovníka zbierať.

Hoci káva, ako hlavný vývozný artikel, v Kostarike prevládala, ostatné dôležité poľnohospodárske plodiny, ako kukurica, fazuľa či cukrová trstina sa taktiež pestovali. Na začiatku 20. storočia kávovníky zaberali približne jednu štvrtinu poľnohospodárskej pôdy v krajine, tesne za ňou nasledovala kukurica a o niečo za kukuricou, cukrová trstina a fazuľa. V Kostarike boli regióny, kde bola cukrová trstina dôležitejšia ako káva. V centrálnej doline bola dôležitejšia produkcia obilia a pestovanie banánov sa sústredilo na karibskej strane. Potom o farmách, napríklad v provincii Guanacaste, od koloniálneho obdobia tu boli veľké haciendy na chov dobytka, ktorý sa choval na mäso.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kostarika, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

15 dní

Trvanie

6153
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua


náročnosť

12 dní

Trvanie

3736 4670€
K

Amerika  

Panama, Kostarika


náročnosť

11 dní

Trvanie

5790
Kostarika je Pura Vida Blog

Blog Kostarika je Pura Vida

Národné heslo Kostariky pura vida znamená v preklade čistý život, no je to viac ako len tieto dve slová. Je to rešpekt k prírode, je to pozitívny…

Morské korytnačky v Kostarike Blog

Blog Morské korytnačky v Kostarike

Pobrežie Kostariky okrem pláží a príjemnej dovolenky ponúka aj nádherné divadlo, o ktorom možno málokto vie. Každý rok k jej vodám pripláva päť…

Nikaragua - gastronomický zážitok Blog

Blog Nikaragua - gastronomický zážitok

Dnešná gastronómia v Nikarague predstavuje mix chutí, vôni a ingrediencií z receptov, ktoré pochádzajú od Indiánov a Španielov. Nikaragua má vo…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: