Kattegatcentret - podmorské akvárium

Kattegatcentret - podmorské akvárium

Počas nášho zájazdu Dánsko z rozprávky určite nevynecháme najznámejšie centrum žralokov – Kattegatcentret. Toto podmorské akvárium sa nachádza v pobrežnom meste Grenå na Jutskom polostrove. Jeho názov je odvodený od mora Kattegat, ktoré oddeľuje Dánsko od Švédska.

Má vonkajšiu a vnútornú časť. Vonku sa nachádza nádrž s uškatcami, ktorá je prepojená so samostatným morom. Každý deň majú návštevníci možnosť pozrieť si kŕmenie a trénovanie týchto milých stvorení. Obľúbenou aktivitou pre malých aj veľkých je lovenie krabov na móle.

Vo vnútornej časti sa nachádza viacero nádrží až s 250 rôznymi druhmi podmorských živočíchov z celého sveta. Najväčšia nádrž, Oceanariet, má kapacitu až 1,5 milióna litrov a predstavuje samotné more Kattegat so sleďmi, morskými vlkmi a inými morskými rybami a rastlinami. Ďalej sa tu nachádza 550 000 litrová tropická nádrž, tzv. Hajtanken, s podmorským tunelom, kde vám nad hlavami plávajú rôzne druhy žralokov a rají. Každý deň sa tu koná aj kŕmenie žralokov, čo je zážitok, ktorý si netreba nechať ujsť. Kto sa nebojí, v jednej z nádrží máte možnosť pohladkať si raje. Tento rok tu taktiež otvorili nové priestory s nádržou pre tučniaky Gentoo. Keďže tieto tučniaky sa vyskutujú vo voľnej prírode v oblasti Antarktídy, tak pre nich vytvorené priestory sú vychladené na 7 stupňov.

Cieľom centra je, aby čoraz viac ľudí bolo očarených morom. Chcú, aby si ľudia užívali, porozumeli a starali sa o moria. Zamestnanci vám s radosťou porozprávajú príbehy o oceáne a podmorskom svete. Vytvorili taktiež množstvo zaujímavých, vzdelávacích, interaktívnych aktivít, kde sa zábavnou formou dozviete veľa informácií o živote v oceánoch. Centrum je veľmi populárne medzi školami a ročne ho navštívi až 12 000 žiakov.

Kattegatcentret spolupracuje v širokom rozsahu s politikmi, podnikateľmi, vedcami, inštitúciami a organizáciami z celého sveta. Centrum je členom EAZA aj DAZA, dvoch významných organizácií zaoberajúcich sa zoologickými záhradami a akváriami, a v súčasnosti pracuje na tom, aby bolo sebestačné, pokiaľ ide o zvieratá. Majú rozsiahly chovateľský program s pôvodnými aj tropickými druhmi.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO

Detské zľavy

Dovolenka Dánsko z rozprávky
F

Európa  

Škandinávia, Dánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1795
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)

10.08. → 19.08.

náročnosť

10 dní

Trvanie

5240
E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2124 2499€
Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: