Hoci sa všeobecne hovorí, že na Kostarike hovoria anglicky všetci, nepovedala by som, že je to stopercentná pravda. Mnohí, ktorí pracujú v cestovnom ruchu hovoria anglicky - aspoň viac-menej - ale v každodennom živote a na lokálnych miestach stretneme ľudí, ktorí hovoria iba španielsky. Jediná oblasť, kde v Kostarike budeme počuť veľa angličtiny je pobrežie Karibiku, kde mnohí pochádzajú z Jamajky. Lokálne trhy sú jedným z miest, kde nájdeme aj najbežnejšie druhy ovocia. Pod akým názvom ich poznáme my a ako chutia?
Anona - my ho poznáme pod názvom ,,cherimoja" (alebo anona trojlupienková); jedno z najbežnejších ovocí v Kostarike, má hustú, krémovitú konzistenciu. Kombinuje chuť manga, jahody a ananásu. Semená sa nejedia a je potrebné ich vybrať.
Carambola - u nás ,,hviezdne ovocie, karambola alebo hviezdne jablko". Sladké a kyslé ovocie, ktoré chutí po citrusoch, jablkách a slivkách. Po dozretí má zlatožltú farbu. Treba to len umyť, nakrájať a zjesť.
Cas - názov ovocia je odvodený od slova „Kas” z jazyka Brunca, ktorý je jazykom pôvodných obyvateľov stredoamerického národa Boruca. Podobá sa ,,guave", má sladkokyslú chuť a často sa z neho pripravuje zmrzlina alebo nápoje.
Granadilla - ,,mučenka sladká" - existuje asi 500 druhov odrôd mučenky. Má oranžovú šupku a bielu dužinu a veľa semiačok, ktoré sa jedia. Plod pripomína granátové jablko, a preto sa niekedy prezýva ako ,,sladké granátové jablko”.
Guanábana - ,,graviola", ako ju my poznáme, je väčší, zelený, pichľavý plod so sladkou bielou dužinou. Tvar plodu môže pripomínať srdce a niekedy sa označuje aj pojmami ,,soursop" či ,,guanabana". Chutí ako kríženec manga a hrušky, nájdeme ho najmä na pobreží Karibiku.
Guyaba - u nás známe ako ,,guava". Má guľatý tvar a veľkosťou sa podobá malému jablku. Má tenkú, žltú šupku, ktorá môže mať horkastú chuť, ale dužina je ružová a sladká. Semiačka v strede sú jedlé. Často sa z neho vyrábajú aj džemy a nátierky.
Mamones chinos - poznáme ich pod pojmom ,,rambután". Je to malé, guľaté ovocie. Má čiernu alebo oranžovo-žltú šupku a je pokrytá ,,vlasmy”. Ľahko sa šúpe. Konzumuje sa surový, ale často sa z neho pripravujú aj kompóty.
Tamarindo - ,,tamarind" je ovocie a samotné ovocie vyzerá ako veľký hnedý struk so sladkou alebo kyslou chuťou - v závislosti od toho, kedy sa oberá zo stromu. Chuť sa často opisuje ako kyslá, niečo ako limetka zmiešaná so sladkosťou ananásu.
Zapote - ,,čierna zapota" - alebo ,,ovocie čokoládový puding" - práve kvôli faktu, že pripomína puding alebo pyré. Môže sa dokonca použiť ako nátierka na chlieb, či prísada do rôznych dezertov. Má jemnú, sladkú a orieškovú chuť.
Ktoré ovocie by ste ochutnali na dovolenke v Kostarike vy?
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Kostarika
- Od 16.2. antigénové testovanie dostupné v Kostarike!
- Rompope - vianočný punč
- Ružový ananás
- Zipline v Kostarike a oddych 5* rezorte
- Arenal - v 5 hviezdičkovom Kioro Suites & Spa
- Národný park Arenal
- Kostarika mapa
- Kostarika vlajka
- Tip na luxusný eco hotel v Kostarike
- Jóga v Kostarike
- Kde spia celebrity v Kostarike
- Najluxusnejší hotel v Kostarike Four Seasons