Mayotte – zrušenie francúzskeho občianstva

Mayotte – zrušenie francúzskeho občianstva

Mayotte je súostrovie pozostávajúce z dvoch ostrovov. Nachádza sa medzi Madagaskarom a africkou pevninou vedľa Komorských ostrovov, ktoré si naň stále nárokujú. Ide pritom o zámorské územie Francúzska, Mayotte teda nie je suverénny štát (podobne ako Réunion).

„Ľuboš, Mayotte je prekrásny, to mi ver. No keď pôjdeš na trek, zober si ochranku, určite,“ hovoril mi Didier Seguenot, ktorý aj s manželkou žil 5 rokov na Svätom Martinovi, predtým 5 rokov vo Francúzskej Guyane a štyri roky na Mayotte.

„Na Komoroch nie je nič, Mayotte je super,” počúval som. „No Veľký ostrov je nebezpečný, myslím to vážne, veľmi nebezpečný. Keď sme chodili na túry, tak aj keď nás bolo dvadsať, doprevádzali nás dvaja s puškami, aj tak na nás migranti z Anjouanu zaútočili.” Tento a viac textu nájdete v mojom blogu: Najizolovanejšie golfové ihrisko sveta.

No dnes chce Francúzsko obyvateľom Mayotte zrušiť občianstvo. Prečo? Zákon privítala krajná pravica a odsúdila francúzska ľavica. Tento zákon prichádza ani nie tri týždne po tom, ako francúzsky najvyšší súd zrušil veľkú časť nového imigračného zákona, ktorý má sprísniť prístup k sociálnym dávkam pre cudzincov a obmedziť imigráciu – ide, samozrejme, o správny zákon, ktorý by vymanil, ak by sa aplikoval v celej Európe, nezmyselnú migráciu. A pomohol migrantom, ktorí prišli do Európy pracovať. Ja by som ihneď nejakých zamestnal.

Čo vlastne v zákone je? Ide o to, že deti imigrantov narodené na Mayotte sa už automaticky nestanú francúzskymi občanmi, ako to bolo doteraz. Nebude možné stať sa Francúzom, ak nie ste dieťaťom francúzskeho rodiča.

O čo ide? To, čo mi spomínal už Didier, o extrémne chudobných moslimov z Komorských ostrovov, ktorí húfne migrujú na Mayotte. Sú hladní a musia lúpiť. No ich deti sa doteraz stávali občanmi Francúzska a poberali všetky sociálne výhody.

Francúzsko v súčasnosti udeľuje občianstvo prostredníctvom rodičov a miesta narodenia.

Mayotte je taktiež väčšinovo moslimský. Ide o zámorské územie, ktoré v roku 1974 hlasovalo za to, aby zostalo súčasťou Francúzska a v roku 2011 sa stalo plnohodnotným francúzskym departementom.

Mohlo by vás zaujímať:

Naše zážitky z Komorských ostrovov

Zájazd na Mayotte, Réunion
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1833 2350€
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3217 4595€
K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +13 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1796 2395€
Perly juhočínskych provincií Blog

Blog Perly juhočínskych provincií

Obrovitánska krajina, akou je Čína, sa nedá obsiahnuť počas jednej cesty. A zrejme ani počas jedného života. Peking, Šanghaj či Si´an pozná takmer…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania