MS vo futbale: Analýza pred záverom skupinovej fázy

MS vo futbale: Analýza pred záverom skupinovej fázy

Majstrovstvá sveta vo futbale 2022 majú za sebou svoju prvú fázu - odohrali sa dve skupinové kolá, určili sa prví postupujúci do osemfinále a aj prví vypadávajúci. Oboch bude dohromady 16 a všetkých spoznáme do konca piatka. Po novom sa už nebudú hrať zápasy o 11.00 h a 14.00 h nášho času, ale len o 16.00 h a 20.00 h. 

V Katare došlo k viacerým prekvapeniam i pamätným momentom, ktoré sa už teraz zapíšu do histórie. Zaujímavosťou je, že zatiaľ nepadol žiaden vlastný gól, VAR zrušil rekordné množstvo gólov v jednom zápase a domáci Katar sa stal vôbec prvým usporiadateľom, ktorý vypadol už po dvoch zápasoch (0 bodov). Je to zároveň mužstvo hrajúce najmenej atraktívny futbal, napriek tomu si domáci fanúšikovia turnaj užívajú. Poďme si v krátkosti zhrnúť, čo sa stalo v jednotlivých skupinách, a aj to, čo sa očakáva ďalej.

A-skupina: Okrem vypadnutia Kataru zaujal pomerne neznámy trojgólový strelec Enner Valencia z Ekvádoru, ktorý je najlepším strelcom turnaja a jeho vlasť zrejme vďaka nemu postúpi do osemfinále na úkor nevýrazného Senegalu, ktorý v kádri nemá Maného. Holanďania hrajú posledný zápas s Katarom, očakáva sa ich vysoká výhra a prvé miesto v skupine. V rámci herného prejavu sa však "oranjes" hľadajú a dosiaľ nepredviedli výkon, ktorý by ich mal pasovať za favorita turnaja.

B-skupina: Prekvapením skupiny je Irán, ktorý po prehre 2:6 proti Anglicku povstal z popola a nevýrazný Wales zdolal 2:0. Na historický postup medzi top 16 potrebuje remízu proti USA. Títo rivali sa teda pobijú, našťastie len na ihrisku. Američania síce vybojovali proti favoritovi z Anglicka remízu 0:0 a boli bližšie ku gólu, ale po dvoch remízach sú v pozícii toho ohrozeného tímu. Anglicko s nabitým mladým kádrom v derby zrejme zdolá Wales a postúpi z prvého miesta, spievanie piesne "It's coming home" však bolo po súboji proti Iránu asi príliš predčasné.

C-skupina: Celý svet hovoril o výhre Saudskej Arábie proti Argentíne (2:1), po ktorej dostali hráči aj Rolls-Royce či priazeň Katarčanov. Argentína sa následne vzchopila, proti slabo hrajúcemu Mexiku ju potiahol Lionel Messi (2:0) gólom a prihrávkou, nie je to však mužstvo hrajúce taký futbal, ako sa očakávalo, a Albicelestes kopia mnoho chýb a nepresností. Napriek tomu môžu vyhrať skupinu, ak tiež veľmi slabé Poľsko (ktoré je napriek tomu prvé) zdolajú. Historickú šancu na postup majú aj Saudi, ak vyhrajú nad skutočne slabším Mexikom. Tu je situácia naozaj zamotaná a nikto to nebude mať ľahké.

D-skupina: Francúzsko sa postavilo všetkým pochybovačom (vrátane mňa, keď som ich v blogu Favoriti MS 2022 vo futbale) odpisoval priskoro. Galský kohút ale zlomil prekliatie európskych tímov ako Nemecko či Španielsko, ktoré po zisku titulu o 4 roky neskôr vypadli v skupine. Kylian Mbappé je najlepším hráčom turnaja a absenciu Benzemu, Pogbu či Kantého ani necítiť. Francúzi suverénne kráčajú za obhajobou a majú silu na každom fronte. Navyše sú zohratí. Čierny kôň Dánsko je naopak sklamaním a ak nezdolá prekvapivo dobre hrajúcu Austráliu, skončí už v skupine.

E-skupina: Tu situácia tiež nemôže byť zamotanejšie. Prekvapenie nad prekvapením. Posúďte sami - Španielsko zdolalo Kostariku 7:0, aby potom tá triumfovala nad Japonskom 1:0, ktoré ešte predtým vyhralo nad Nemeckom 2:1. Nemcom hrozilo vypadnutie, no proti vynikajúco hrajúcim Španielom vybojovalo remízu 1:1 a postúpiť tak stále môžu všetci. Španieli, ktorí majú ideálny mix mladých a starších skúsených hráčov, vyzvú Japonsko, a postup by im ujsť nemal. V rámci predvedených výkonov patria k top favoritom MS v Katare. Prekvapia Nemci svojím vypadnutím? Nič nie je vylúčené.

F-skupina: Belgicko je sklamaním. Kevin de Bruyne povedal: "Sme príliš starí" a na ihrisku je to vidno. Zlatá generácia má očividne to najlepšie za sebou, čo ukázala prehra s Marokom (0:2) i tesná výhra nad Kanadou (1:0), ktorá sa so šampionátom už rozlúčila, ale zanechala skvelý dojem. Chorvátsko zrejme nezopakuje druhé miesto z roku 2018, ale ukazuje, že ho netreba odpisovať, a tím okolo Luku Modriča pôsobí stále kompaktne. O prvé miesto si to rozdá na diaľku s Marokom, a Belgicko, pasované mnou na medailistu, bude potrebovať na postup úplne prekopať svoj herný štýl.

G- skupina: Brazília je suverénna, hoci nehrá "jogo bonito" ako za čias Ronalda, Ronaldinha či Kaká. Jej herný prejav je ale dominantný (napriek zranenému Neymarovi), tím je dobre vyvážený a spoľahnúť sa môže aj na skvelú obranu (ešte neinkasovala). Gól Richarlisona proti Srbsku na 2:0 je zase dosiaľ najkrajším na turnaji. Kamerun a Srbsko trápia vnútorné spory, a tak z druhého miesta zrejme postúpi Švajčiarsko, ktoré aj proti Brazílii úporne bojovalo, no prehralo tesne 0:1. Pozíciu čierneho koňa by však malo potvrdiť.

H-skupina: Tu bolo zaujímavé, ako Cristianovi Ronaldovi v zápase proti Uruguaju (2:0) zobral Bruno Fernandes dva góly. Prvý síce sprvu pripísali CR7, no zistilo sa, že centrovanej lopty sa nedotkol (ak tak milimetrom vlasov) a tá smer nezmenila. Tiež nemohol premeniť neskorú penaltu, keďže striedal. Každopádne, Portugalsko je tretím tímom (s Francúzskom a Brazíliou) so šiestimi bodmi po dvoch zápasoch a kompaktnosť tímu predznačuje boj o medaily. Sklamal prestarnutý čierny kôň Uruguaj, naopak, ďaleko to môže dotiahnuť Ghana, ktorá dala v dvoch zápasoch 5 gólov, no 5 aj dostala.

Predikcie na záver

Vo svojom blogu o favoritoch MS som napísal, že by ma prekvapilo, ak by vyhral celkovo niekto mimo dvojice Argentína - Brazília. Dojmy z Argentíny však nie sú vôbec dobré, tím robí mnoho chýb a Messi ho zrejme sám do finále nepotiahne, aj keď sa stále očakáva, že Argentína svoju skupinu vyhrá. Najsuverénnejšími a najfutbalovejšími mužstvami sú zatiaľ Francúzsko, Španielsko, Brazília a Portugalsko. Doterajšie výkony nasvedčujú tomu, že práve táto štvorica zabojuje v závere o najcennejšiu trofej. Poradie by som si sotva trúfol určiť.

Pozitívnymi prekvapeniami sú zatiaľ ázijské a africké tímy, najmä Irán, Saudská Arábia a Maroko môžu byť prekvapeniami turnaja, ktoré prepíšu históriu. Najlepším hráčom turnaja sa stane určite Kylian Mbappé, tu ako keby ani nebola konkurencia. Katar však dokázal, že vie prekvapiť, a tak sa možeme tešiť na ďalší priebeh MS.

Tipy na osemfinálové dvojice:

  • Holandsko - Irán
  • Ekvádor - Anglicko
  • Argentína - Austrália
  • Saudská Arábia - Francúzsko
  • Španielsko - Maroko
  • Nemecko - Chorvátsko
  • Brazília - Ghana
  • Švajčiarsko - Portugalsko

Čítajte aj blog Čo vidieť v Katare.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

7554 9443€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

4885 5747€
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova Blog

Blog Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova

Katar. Malá krajina skrytá na pravej strane Arabského polostrova. Monarchia obkľúčená Perzským zálivom, turizmom príliš nepoznačená, no nemenej…

Viktor Háber, Andrej Žilík 23 min. čítania
Favoriti MS vo futbale 2022 Blog

Blog Favoriti MS vo futbale 2022

Majstrovstvá sveta vo futbale 2022. Sviatok pre športových fanúšikov, ale tiež cestovateľov, ktorí chcú vidieť všetko zo sveta na jednom mieste - v…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: