Najznámejšia čajovňa v Pekingu

Najznámejšia čajovňa v Pekingu

Pekingská čajovňa Lao She Teahouse (老舍茶馆), založená v roku 1988, bola vôbec prvým čajovým domom zameraným na folklór a kultúru v Pekingu po začatí reforiem a otvorení Číny. Jej predchodcom bol stánok s čajom za dva feny (0,003€) za misku. Yin Shenxi, úradník mestskej časti Dashilar v Pekingu, reagoval na výzvu strany „zamestnať nezamestnanú mládež a rozvíjať kolektívne hospodárstvo". Zorganizoval nezamestnanú mládež z mestskej časti a holými rukami založil čajový stánok „Two Fen" a Mládežnícky čajový klub Big Bowl Tea pred západnou bránou Qianmen.

Čajovňa Lao She Teahouse sa nachádza juhozápadne od Námestia Tienanmen v susedstve starej obchodnej ulice Pekingu - Dashilar. Vďaka svojej jedinečnej polohe a hlbokým kultúrnym zakorenením si získala značné uznanie. Pomenovaná je po slávnom čínskom spisovateľovi Lao She, ktorého román Čajovňa zobrazuje život v čajovni v Pekingu v 20. storočí.

S motívom „oživiť starobylú čajovú kultúru Číny a podporiť rozkvet národného umenia" prevádzkuje čajovňa Lao She Teahouse priestory s rozlohou viac ako 5 000 štvorcových metrov. Ponúka komplexný zážitok zahŕňajúci pekinskú čajovú kultúru, divadelné umenie, gastronómiu a tradičné čajové darčekové predmety. Čajovňa v sebe spája šesť tradičných čajových konceptov starého Pekingu: čajovňu s knihami, čajovňu s jedlom, čajovňu s čistým čajom, veľkú čajovňu, čajovňu v divočine a stôl s čistým zvukom. Návštevníci si tu môžu vychutnať širokú škálu služieb, od čajových ceremoniálov cez kultúrne vystúpenia až po ochutnávku chutných jedál a nákup tradičných čajových darčekov.

V areáli čajovne sa nachádza šesť hlavných prevádzok: zóna na predaj a prezentáciu produktov čajovej kultúry Pekingu, umelecká záhrada, sála na zážitky z nehmotného dedičstva, štvorica čajových dvorov, reštaurácia Pinzhenlou a veľká sála na tradičné čínske predstavenia (pekinská opera, kung-fu či akrobacia.). Okrem toho čajovňa prevádzkuje tri charitatívne projekty: stánok s veľkými miskami čaju za dve feny, pokladnicu pekinskej opery pre fanúšikov a múzeum tradičného obchodu v starom Pekingu.

Od svojho otvorenia privítala čajovňa Lao She Teahouse viac ako 7 miliónov domácich a zahraničných turistov, vrátane 190 vysokopostavených predstaviteľov z 80 krajín sveta, medzi ktorými boli aj americký prezident George Bush jr. , bývalý minister zahraničia Henry Kissinger a nemecký kancelár Helmut Kohl, ako aj mnoho ďalších významných osobností. V súčasnosti má 16 pobočiek po celej Číne.

Čajovňa si získala povesť okna prezentujúceho klenoty národnej kultúry a mostu spájajúceho priateľstvo medzi ľuďmi Číny a zahraničia. Je známa aj ako tzv. vizitka Pekingu a pamätník pekinskej humanistickej tradície. Za svoje aktivity získala ocenenia: Národná ukážková základňa kultúrneho priemyslu, Národná turistická destinácia triedy 3A, Národná jednotka civilizácie, Najlepšia čajovňa v Číne a Známa obchodná značka Pekingu.

Čajovňa ponúka široký výber čínskych čajov, ako aj občerstvenie a jedlá typické pre Peking. Poďte s nami na BUBO zájazd do Číny a ochutnajte tradičný čínsky čaj v tomto nezvyčajnom podniku.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Gruzínsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1496 1995€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2134 3185€
Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta Blog

Blog Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta

Silicon Valley je meno, ktoré každý podvedome pozná ako centrum gigantických svetových korporácií a ambicióznych technologických startupov. Táto…

Filip Bobek 15 min. čítania
Kaňon Colca - svet kondorov Kaňon Colca

Kaňon Colca Kaňon Colca - svet kondorov

V rozoklanom srdci andských hôr leží jeden z najväčších skvostov Južnej Ameriky. S bohatou históriou siahajúcou ešte do čias pred Inkami bol…

Peter Droba 15 min. čítania
KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko? Blog

Blog KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko?

Cestoviny tagliatelle určite poznáte. Viete však, ktoré mesto v Taliansku drží recept ich výroby? Poznáte dominantu slávnej Florencie a spoznáte…

Viktor Háber 14 min. čítania