Nepokoje v Novej Kaledónii

Nepokoje v Novej Kaledónii politická situácia a príčiny konfliktu Nová Kaledónia

Francúzske sily teraz cez víkend spustili vojenskú operáciu na opätovné získanie kontroly nad cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Novej Kaledónie Noumea. Po prvý raz som pristál na letisku začiatkom mája 2015, čo je viac než 9 rokov - napísal som vtedy príspevok  ako vyzerá hlavné mesto Novej Kaledónie. Požičali sme si tu autá (hneď ako vyjdete vpravo) a potom po slušnej ceste vyrazili cez „polovicu“ ostrova na juh. Za posledný týždeň však v raji na Zemi, v Novej Kaledónii zahynulo šesť osôb, na cestách sú barikády.

40 % ostrova tvoria domorodci melanézskeho pôvodu, Kanakovia. Nepokoje nastali po tom, čo Paríž ohlásil zámer zmeniť volebné práva, ktoré by sa rozšírili na viacero osôb a tým by sa sila domorodých Kanakov zriedila. Nemali by šancu vyhrať. Keď rozmýšľam o nefunkčnosti dnešnej demokracie v západnom svete, tak vidieť, že nie som jediný =)

Kanakovia na to však neskočili a bojujú za svoje práva. Mnohé (nie všetky) melanézske ostrovy sú známe násilnosťami. Nová Kaledónia mi pripadala ako juh Francúzska, bohatšia než Tahiti na prvý pohľad. Center Tjibaou  od Renza Piano je prekrásna stavba. Taliansky architekt projektoval napríklad Centrum Pompidou v Paríži, sídlo New York Times, či najvyšší a najkrajší mrakodrap dnešnej Európy, Shard v Londýne. No tu v zašitej Novej Kaledónii stojí jeho najkrajšie dielo.je pomenované po Kanakskom bojovníkovi za slodobu, (Jean- Márie Tjibaou) ktorý bol v roku 1989 zavraždený.

Príčina nepokojov je túžba po samostatnosti a odtrhnutie od materského Francúzska. Väčšina obyvateľstva, ako sa potvrdilo v posledných voľbách, je  proti nezávislosti. Francúzsko finančne podporuje Novú Kaledóniu obrovskou sumou cca 1,3 miliardy eur ročne.  Simon Loueckhote a jeho strana Kaledonskí republikáni na toto prihliada. Kmeň Gossana však nie a hovoria o dôstojnosti a „normálnom živote“ aj za cenu straty finančnej podpory. Medzi nami vedia, že Nová Kaledónia má mnoho nerastného bohatstva. Má napríklad obrovské ložiská niklu.

Problém je ten že v Novej Kaledónii sú už generácie prisťahovalcov, ktorí tu našli svoj domov a na ostrovoch žije mnoho komunít:  zoreilles (Francúzi), kaldoči (hlavne francúzski potomkovia trestancov poslaných do trestaneckých kolónií, napríklad po parížskej komúne ), Vietnamci, Číňania, pieds noir - Afričania ….  Čo s nimi?

Nepokoje sú dnes veľké a tak Novú Kaledóniu budú musieť vynechať z nesenia olympijskej pochodne, ktorá má 26. júla tohoto roka započať v Paríži olympiádu. O mieste, kde sa budú konať preteky v surfovaní som písal v blogu z druhej strany Tichého oceánu z Tahiti.

Dnes sa Novej Kaledónii vyhnite: pred obchodmi sú rady, aby si ľudia kúpili základné jedlo, letisko je zatvorené a tak sa turisti nevedia z ostrovov dostať.
Viac o tejto oblasti sa dozviete v mojom encyklopedickom blogu Tichý oceán - Oceánia - Tichomorie.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Nová Kaledónia, Vanuatu, Austrália


náročnosť

18 dní

Trvanie

7183 8450€
K

Oceánia, Nová Kaledónia, Vanuatu, Fiji


náročnosť

16 dní

Trvanie

8490
Volubilis - rímske pozostatky v Afrike Prehliadka

Prehliadka Volubilis - rímske pozostatky v Afrike

Maroko je rôznorodá krajina, ktorá ponúka okrem turistiky vo Vysokom Atlase, zlatých pláží v Casablance či Agadire a historických medín v Marakéši…

Lucia Petrikovičová 16 min. čítania
Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely Blog

Blog Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely

Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví niečo iné. Pravdepodobne však nebude chýbať sombrero, tequila, kaktusy, jeden z novodobých siedmich divov…

Katarína Líšková 26 min. čítania
Gibraltár - skala, ktorá je dôležitejšia, než si všetci myslíme Blog

Blog Gibraltár - skala, ktorá je dôležitejšia, než si všetci myslíme

Kúsok Británie na Pyrenejskom polostrove. Gigantická skala týčiaca sa do nebies. Zrejme toto vám napadne ako prvé, keď začujete Gibraltár. Malá…

Viktor Háber 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: