Objavte korene Havaja

Objavte korene Havaja

Všetky havajské ostrovy majú zložité, často krehké ekosystémy, ktoré sú ľahko ovplyvnené vonkajšími podmienkami. To je čiastočne aj dôvodom, prečo má Havaj najvyšší počet ohrozených pôvodných endemických rastlinných a živočíšnych druhov zo všetkých miest na planéte. Dôležitou hodnotou pre obyvateľov Havaja je myšlienka malama aina - starostlivosť o pôdu. Existuje mnoho spôsobov, ako sa návštevníci môžu dozvedieť o pôvodných tradíciách používaných pri obrábaní pôdy a pomôcť miestnym obyvateľom v tom, aby bol Havaj udržateľnejší pre budúce generácie. 

Na Oahu sa s nami môžete vydať na prehliadku farmy, aby ste sa dozvedeli niečo o tom, ako sa miestne potraviny dostanú až na stôl. Poľnohodspodárstvo a jeho produkty sú dôležitou súčasťou havajskej regionálnej kuchyne. Pozrieme sa aj na pôvodné havajské rastliny a kvety v piatich rôznych lokalitách botanických záhrad Honolulu na ostrove Oahu. Od decembra do mája sa môžete s nami vydať na pozorovanie veľrýb na južnom pobreží Oahu, aby ste pozdravili keporkaky na ich každoročnej návšteve teplých vôd Havaja.

Alebo preferujete podporu trvale udržateľného turizmu na Maui? Aj tu preferujeme a podporujeme enviromentálnu turistiku. Odvezieme sa do centra ostrova a poprechádzame sa po poliach sladkej levandule a pulzujúcej protey v Kule. Alebo sa prejdeme späť v čase cez záhrady pôvodných havajských rastlín v botanickej záhrade v tomto mestečku? Pokračujeme na vrch Haleakala, ktorý sa týči do výšky 3055 metrov nad morom, a na túre možno stretneme štátneho vtáka, ohrozenú nene (hus havajská), alebo narazíme na vzácny endemit -  strieborný meč Haleakala, vzácny a krásny sukulent, ktorý sa trblieta v ranom svetle.

Na hlavnom ostrove Havaj existuje mnoho spôsobov, ako sa dozvedieť o miestnom ekosystéme a zažiť jedinečnú krásu ostrova. V centrách Wildlife Hoopulauma Science a Discovery sa môžete dozvedieť o snahách o ochranu a obnovu pôvodných druhov vtákov a iných voľne žijúcich živočíchov. V kampuse Natural Energy Laboratory of Hawaii sa konajú rôzne výlety zamerané na obnoviteľnú energiu, udržateľnosť a nové technológie, ktoré ponúka skupina Friends of NELHA. Alebo môžete spoločne, ako my v BUBO, obnoviť pôvodnú flóru na prehliadke výsadby stromov s Hawaiian Legacy Tours, kde môžete pomôcť zasadiť strom Koa ako súčasť exkurzie.

Pre cestovateľov, ktorí sa zaujímajú o zážitky z ekoturistiky, sú k dispozícii prehliadky fariem, plantáží, botanických záhrad, prírodných rezervácií a ďalších lokalít, ktoré predstavujú jedinečné prostredie ostrovov. Takýto unikátny raj na zemi si treba chrániť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2433 2703€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Viac informácií o krajine:

USA