Symbol Indonézie - Garuda

Symbol Indonézie - Garuda

Garuda, kráľ vtákov a symbol Indonézie, je zároveň jedným z najdôležitejších symbolov v kultúre tejto krajiny. Sprevádza nás celou Indonéziou a na zájazdoch sa stretávame s jeho rôznymi formami umiestnenia. Napríklad už počas príletu na ostrov Bali máme možnosť vidieť obrovskú sochu Garudu a boha Višnu. Má 75 metrov, takže ju určite neprehliadnete ako z pobrežnej diaľky, tak lietadla a často aj bežného presunu autom, či skútrom. Tiež ho s lovcami zážitkov máme možnosť vidieť na vládnych budovách krajiny počas zájazdu do Indonézie, či dokonca nemocniciach, školách alebo aj príbytkoch lokálnych obyvateľov. Je ochrancom. 

V tejto forme je Garuda, samostatný vták, v umení a architektúre často zobrazovaný ako obrovský orol so širokými krídlami a telom zdobeným nádhernými ornamentmi. Jeho prítomnosť na hinduistických chrámoch a sochách je výrazom ochrany a dôležitého symbolu viery. 

Garudu nájdeme v mnohých indonézskych príbehoch a legendách (dočítate sa o ňom aj v najznámejších hinduistických eposoch ako Ramayána a Mahabharáta), je spojený najmä s hinduistickým náboženstvom, kde slúži ako voz/vozidlo/zviera na presun boha Višnu (jedného z najsvätejšej trojice Trumúrti). Garuda údajne priniesol božstvo Višnu k planéte tesne predtým, ako mala byť zničená, jeho božstvo má ochrannú energiu. 

Okrem náboženského významu sa Garuda stal aj národným symbolom Indonézie. Je zobrazený aj na pečati krajiny a je tiež symbolom národnej hrdosti a suverenity. Symboliku však nájdeme aj v národnom motte  "Bhinneka Tunggal Ika," čo znamená "jednotná v rozmanitosti." Je to významná strofa z epickej básne Sutasoma priradenej Mpu Tantularovi, básnikovi a mudrcovi zo 14. storočia z Jávského impéria Majapahit (celkovo 13.-16. storočie). To odkazuje na rôznorodú kultúru a etnické skupiny, ktoré tvoria Indonéziu, ale sú spojené pod jedným štátnym znakom - Garudou. Symbol teda poukazuje na spojenie, že bez ohľadu na rasu, kultúru, či vierovyznanie je možné spolunažívať v mieri a aj Indonézskej harmónii. To všetko sa spája uprostred v heraldickom štíte pred Garudom, na ktorom vidíme tiež 5 zložiek filozofie Indonézie. Okrem toho do symbolu zakomponovali indonéžania aj ďalšiu unikátnu vec, ktorá odkazuje na nezávislosť Indonézie.

Garuda, ako samostatný vták a jeho ikonografia a vyobrazenia obsahujú symetrické časti jeho tela s detailmi. Detailmi sú práve počty jednotlivých pier, ktoré má na krku, krídlach, na spodnej časti jeho tela a na záver na chvoste. 

Každé jeho krídlo má presne 17 pier, na chvoste nájdete 8 o niečo väčších pier, spodná časť tela má presne 19 nahromadených pier a okolo krku napočítate 45 pier. Prečo zrovna tieto čísla? Indonézia sa dostala k nezávislosti 17.8. 1945, ktorú krajina dosiahla a deklarovala krátko po Inváziách Japonska aj vďaka politikom ako bol prvý prezident Indonézie Sukarno. 

Je to unikát, s ktorým vás na našich zájazdoch oboznámime a okrem toho si aj priblížime tieto historické udalosti. Mimochodom Garudu s presným počtom pier na spomínaných častiach tela nájdete aj na bankovkách, ktoré dostaneme v zmenárni alebo v bankomate. Viac vám však povie náš sprievodca. Vidíme sa v Indonézii. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO

Tipy a zážitky - Abcházsko

zobraziť viac
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2520 3600€
Perly juhočínskych provincií Blog

Blog Perly juhočínskych provincií

Obrovitánska krajina, akou je Čína, sa nedá obsiahnuť počas jednej cesty. A zrejme ani počas jedného života. Peking, Šanghaj či Si´an pozná takmer…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania