Cukrová trstina a udržateľná energia

Cukrová trstina a udržateľná energia

V roku 1949 bol 14. február vyhlásený za Svetový deň energie s cieľom podporiť zodpovedné využívanie energetických zdrojov. Ako príklad zodpovedného hospodárenia so zdrojmi v Nikarague by sme mohli uviesť transformáciu výliskov z cukrovej trstiny na udržateľnú energiu. Tento výrobný postup prispieva nielen k energetickej udržateľnosti, ale má aj pozitívny vplyv na životné prostredie, pretože znižuje emisie oxidu uhličitého do atmosféry.

Ako sa transformujú výlisky z cukrovej trstiny na energiu? 

Počas sezóny sa pri lisovaní cukrovej trstiny denne vyprodukuje tisíce ton výliskov ako odpad. Práve tento vedľajší produkt zohráva kľúčovú úlohu pri výrobe elektrickej energie v Nikarague. Ako prvé je potrebné trstinu vyšťaviť a oddelliť trstinovú štavu od výliskov. Výlisky sa prepravia do termoelekrárne, kde sa uložia do kotlovej pece. Tam sa spaľujú pri teplote 850 - 900 stupňov Celzia. 

Kotol má systém vstrekovania vzduchu a rúrkovú konštrukciu stien, v ktorej sa nachádza voda. Pri zvyšovaní teploty sa voda mení na paru, ktorá sa potrubím prenáša do turbín. Tepelná energia obsiahnutá v pare sa mení na mechanickú energiu, ktorá sa potom v turbogenerátore premieňa na elektrickú energiu.

Cukrovary v Nikarague investovali do technológií aj do infraštruktúry. Niektoré z nich, ako napríklad San Antonio, Monte Rosa, Casaur či Montelimar majú vlastné výrobné zariadenia, ktoré vyrábajú energiu pre vlastnú  spotrebu vo svojich továrenských prevádzkach a sú sebestačné vo využívaní energie.

V roku 2022/2023 vyprodukovali 917 miliónov kWh, čo predstavuje 20 % národnej spotreby a spolu významne prispievajú k energetickej bilancii krajiny. Tento záväzok k udržateľnej energii nielenže posilňuje hospodárstvo krajiny, ale zároveň dokazuje potenciál cukrovarníckeho agrosektora efektívne riešiť environmentálne a energetické výzvy.

Mohli by vás zaujímať blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua


náročnosť

12 dní

Trvanie

3736 4670€
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, Salvador, Mexiko, Guatemala, Belize


náročnosť

22 dní

Trvanie

5112 6390€
Symboly Garifúncov - Gifiti a Cassava chlieb Blog

Blog Symboly Garifúncov - Gifiti a Cassava chlieb

Čím do koloritu Nikaraguy prispeli Garifúnci z pobrežia Perlovej Lagúny? Garifúnci sú unikátnou etnickou skupinou, ktorá vznikla spletením…

Nikaragua - gastronomický zážitok Blog

Blog Nikaragua - gastronomický zážitok

Dnešná gastronómia v Nikarague predstavuje mix chutí, vôni a ingrediencií z receptov, ktoré pochádzajú od Indiánov a Španielov. Nikaragua má vo…

Garifúnci - unikátne etnikum Strednej Ameriky Blog

Blog Garifúnci - unikátne etnikum Strednej Ameriky

Garifuna - unikátne etnikum, ktoré môžete stretnúť na pobreží Guatemaly, Belize, Hondurasu a malú komunitu aj v Nikarague. Na našich zájazdoch po…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: