Z nedostatku kakaových bôbov by mohla profitovať Kostarika.

Z nedostatku kakaových bôbov by mohla profitovať Kostarika.

Odhaduje sa, že z celosvetového nedostatku kakaových bôbov by mohla profitovať práve Kostarika. Ceny narástli takmer o 123 % a lokálni vývozcovia čokolády a kakaových výrobkov v tom vidia príležitosť pre Kostariku, pretože nedostatok kakaových bôbov zatiaľ nemá vplyv na ceny kakaa a čokolády vyrábaného v Kostarike. Prínosom pre miestne odvetvie by mohol byť zvýšený dopyt niektorých spotrebiteľov, ktorí uprednostňujú národný produkt vzhľadom na nárast ponuky menej kvalitných výrobkov.

Kostaričania sa zhodujú, že ak sa ceny čokolády v niektorých medzinárodných reťazcoch zvýšia a kostarický výrobok nie, tak spotrebitelia môžu radšej zaplatiť malú prirážku za kvalitnejšiu čokoládu. Čokoláda z Kostariky sa vyváža do Spojených štátov, Anglicka či Švajčiarska a odhaduje sa, že ak bude cena kakaa a iných čokoládových výrobkov vo svete naďalej rásť, tak to bude dobrá príležitosť zachytiť nových spotrebiteľov, aby vyskúšali práve čokoládu z Kostariky, ktorá sa vyrába v menšom množstve a tak nie je dostupná všade, čo ju robí unikátnou. 

14. februára 2024 sa cena za jednu tonu kakaa udávala na 5 744 USD. Pred rokom to bolo 2 568 USD. Ak by však ceny zostali na tak vysokej úrovni dlhší čas, mohlo by to viesť k zvýšeniu cien aj kostarických čokoládových výrobkov. V roku 2023 Kostarika vyviezla kakao či iné výrobky, ako kakaové maslo a kakaovú pastu, v hodnote 16.3 milióna USD. Vyvážalo sa najmä do USA, ktoré predstavuje 14 % zahraničného predaja. 

V Kostarike sa 100 % produkcie podieľa na exkluzívnej odrode „fina de aroma”. Nezabudnime však, že v porovnaní s inými krajinami, Kostarika produkuje iba malé množstvo. Jemné, aromatické kakao „fina de aroma” je najexkluzívnejšou odrodou na svete, pretože celosvetovo sa produkuje v menšom množstve a jeho cena môže presiahnuť až 10 000 USD za tonu. Ceny odrody „fina de aroma” sú stabilnejšie, bez ohľadu na to, čo sa deje s ostatnými odrodami. 

Napríklad v USA predávajú čokoládové tyčinky z Kostariky za oveľa vyššiu cenu ako v Kostarike. Je to približne 10 USD za tyčinku, pretože ide o certifikovaný, ekologický, trvalo udržateľný a sociálne zodpovedný výrobok. To niektoré špecializované trhy v USA, ale aj v Európe, oceňujú. Na trhu s kakaom a čokoládou rastie celosvetový trend dopytu po výrobkoch s udržateľným prístupom. 

Západná Afrika či Indonézia tvoria 70 % svetovej produkcie kakaa, ale čelia nepriaznivým klimatickým podmienkam, ktoré produkciu obmedzujú. Tieto podmienky spočívajú napríklad v silných záplavách, ktoré sa striedajú s obdobím sucha, čo viedlo krajiny ako Ghana, jedného z hlavných producentov, k obmedzeniu budúceho predaja. 

Mohli by vás zaujímať BUBO blogy o Kostarike:


 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kostarika, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

15 dní

Trvanie

6153
K

Amerika  

Panama, Kostarika, Nikaragua


náročnosť

12 dní

Trvanie

3736 4670€
K

Amerika  

Panama, Kostarika


náročnosť

11 dní

Trvanie

5790
Kostarika je Pura Vida Blog

Blog Kostarika je Pura Vida

Národné heslo Kostariky pura vida znamená v preklade čistý život, no je to viac ako len tieto dve slová. Je to rešpekt k prírode, je to pozitívny…

Morské korytnačky v Kostarike Blog

Blog Morské korytnačky v Kostarike

Pobrežie Kostariky okrem pláží a príjemnej dovolenky ponúka aj nádherné divadlo, o ktorom možno málokto vie. Každý rok k jej vodám pripláva päť…

Nikaragua - gastronomický zážitok Blog

Blog Nikaragua - gastronomický zážitok

Dnešná gastronómia v Nikarague predstavuje mix chutí, vôni a ingrediencií z receptov, ktoré pochádzajú od Indiánov a Španielov. Nikaragua má vo…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: