Odhaduje sa, že z celosvetového nedostatku kakaových bôbov by mohla profitovať práve Kostarika. Ceny narástli takmer o 123 % a lokálni vývozcovia čokolády a kakaových výrobkov v tom vidia príležitosť pre Kostariku, pretože nedostatok kakaových bôbov zatiaľ nemá vplyv na ceny kakaa a čokolády vyrábaného v Kostarike. Prínosom pre miestne odvetvie by mohol byť zvýšený dopyt niektorých spotrebiteľov, ktorí uprednostňujú národný produkt vzhľadom na nárast ponuky menej kvalitných výrobkov.
Kostaričania sa zhodujú, že ak sa ceny čokolády v niektorých medzinárodných reťazcoch zvýšia a kostarický výrobok nie, tak spotrebitelia môžu radšej zaplatiť malú prirážku za kvalitnejšiu čokoládu. Čokoláda z Kostariky sa vyváža do Spojených štátov, Anglicka či Švajčiarska a odhaduje sa, že ak bude cena kakaa a iných čokoládových výrobkov vo svete naďalej rásť, tak to bude dobrá príležitosť zachytiť nových spotrebiteľov, aby vyskúšali práve čokoládu z Kostariky, ktorá sa vyrába v menšom množstve a tak nie je dostupná všade, čo ju robí unikátnou.
14. februára 2024 sa cena za jednu tonu kakaa udávala na 5 744 USD. Pred rokom to bolo 2 568 USD. Ak by však ceny zostali na tak vysokej úrovni dlhší čas, mohlo by to viesť k zvýšeniu cien aj kostarických čokoládových výrobkov. V roku 2023 Kostarika vyviezla kakao či iné výrobky, ako kakaové maslo a kakaovú pastu, v hodnote 16.3 milióna USD. Vyvážalo sa najmä do USA, ktoré predstavuje 14 % zahraničného predaja.
V Kostarike sa 100 % produkcie podieľa na exkluzívnej odrode „fina de aroma”. Nezabudnime však, že v porovnaní s inými krajinami, Kostarika produkuje iba malé množstvo. Jemné, aromatické kakao „fina de aroma” je najexkluzívnejšou odrodou na svete, pretože celosvetovo sa produkuje v menšom množstve a jeho cena môže presiahnuť až 10 000 USD za tonu. Ceny odrody „fina de aroma” sú stabilnejšie, bez ohľadu na to, čo sa deje s ostatnými odrodami.
Napríklad v USA predávajú čokoládové tyčinky z Kostariky za oveľa vyššiu cenu ako v Kostarike. Je to približne 10 USD za tyčinku, pretože ide o certifikovaný, ekologický, trvalo udržateľný a sociálne zodpovedný výrobok. To niektoré špecializované trhy v USA, ale aj v Európe, oceňujú. Na trhu s kakaom a čokoládou rastie celosvetový trend dopytu po výrobkoch s udržateľným prístupom.
Západná Afrika či Indonézia tvoria 70 % svetovej produkcie kakaa, ale čelia nepriaznivým klimatickým podmienkam, ktoré produkciu obmedzujú. Tieto podmienky spočívajú napríklad v silných záplavách, ktoré sa striedajú s obdobím sucha, čo viedlo krajiny ako Ghana, jedného z hlavných producentov, k obmedzeniu budúceho predaja.
Mohli by vás zaujímať BUBO blogy o Kostarike:
- Kostarika je Pura Vida
- Morské korytnačky v Kostarike
- Gastronómia Kostariky je viac ako len Gallo Pinto
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Kostarika
- Od 16.2. antigénové testovanie dostupné v Kostarike!
- Rompope - vianočný punč
- Ružový ananás
- Zipline v Kostarike a oddych 5* rezorte
- Arenal - v 5 hviezdičkovom Kioro Suites & Spa
- Národný park Arenal
- Kostarika mapa
- Kostarika vlajka
- Tip na luxusný eco hotel v Kostarike
- Jóga v Kostarike
- Kde spia celebrity v Kostarike
- Najluxusnejší hotel v Kostarike Four Seasons