Zaujímavé fakty o MS vo futbale

Zaujímavé fakty o MS vo futbale

MS vo futbale 2022 klopú na dvere. Budú 22. v histórii a usporiada ich Katar. Vyše štvorročné čakanie sa teda čoskoro definitívne skončí. Nabuďte sa na futbalové majstrovstvá sveta zaujímavosťami a prečítajte si desať zaujímavých faktov z histórie najsledovanejšieho športového podujatia na svete.

  1. Jediným tímom, ktorý hral na všetkých majstrovstvách sveta, je Brazília. Ide tiež o vôbec najúspešnejší tím - celkovo ovládli Brazílčania až päť šampionátov.
  2. Najviac gólov vsietili Nemci, a to dosiaľ 224. Najviac gólov celkovo dal Nemec poľského pôvodu Miroslav Klose (16). Aj najviac zápasov na MS má na konte hráč Nemecka Löthar Mätthaus, dokopy až 25. Najviac gólov na jednom šampionáte však strelil Francúz - Just Fontaine (1950), až 13.
  3. India sa kvalifikovala na MS 1950, no napokon na nich odmietla účasť. Hráči totiž nemohli nastúpiť bosí. To je jediný spôsob, akým vtedy India vedela hrať futbal.
  4. Víťaz dostane do rúk slávnu trofej Zlatá Niké. Až do MS 1970 však niesla iný tvar aj názov - trofej Julesa Rimeta. Pomenovaná bola po prvom prezidentovi FIFA, ktorý sa postaral o spustenie turnaja v roku 1930 (MS vo futbale hostil Uruguaj a aj ich vtedy vyhral).
  5. MS vo futbale sa hrali na všetkých osídlených kontinentoch s výnimkou jedného - Austrálie. Najčastejšie bola ich usporiadateľom Európa. Všetci víťazi (osem rôznych) pochádzajú buď z Európy, alebo z Južnej Ameriky.
  6. Usporiadateľ MS zvíťazil na domácom šampionáte celkovo šesťkrát. Naposledy sa to podarilo Francúzom v roku 1998.
  7. Najstarším účastníkom MS bol v roku 2018 egyptský brankár Essam El Hadary - mal 45 rokov. Najstarším strelcom na MS, bol Kamerunčan Roger Milla, ktorý mal na MS 1994 až 42 rokov a 39 dní. Najmladším hráčom v histórii MS je Norman Whiteside zo Severného Írska (1972), mal 17 rokov a 41 dní, keď sa dostal na trávnik.
  8. Najrýchlejší gól na MS vo futbale strelil Turek Hakan Sukur, a to na MS 2002 v boji o bronz proti Južnej Kórei. Trvalo mu to len 10 sekúnd a 89 stotín.
  9. Zápasom s najvyššou návštevnosťou sa stalo finále MS 1950 na štadióne Maracaná. Duel Brazília - Uruguaj sledovalo 173 850 divákov. To je však oficiálne číslo a neoficiálne sa hovorí o 200-tisícovej návšteve. Na smolu domácich, Brazília prehrala 1:2.
  10. Angličania vyhrali MS ako domáci tím v roku 1966, dostali víťaznú trofej, tú im však ukradli. Napokon ju znovu objavili odhodenú v kríkoch vďaka psovi menom Pickles, ktorý ju vyňuchal.

Prečítajte si tiež blogy favoriti MS vo futbale 2022 a čo vidieť v Katare.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

5504 6880€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

3259 4345€
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Navštívili sme najlepšie letisko sveta. Čím je výnimočné? Blog

Blog Navštívili sme najlepšie letisko sveta. Čím je výnimočné?

Pre mnohých to možno bude prekvapenie, no v roku 2024 sa najlepším letiskom sveta nestalo letisko v Singapure, ale prvenstvo v Skytrax World…

Nikola Deckous 18 min. čítania
Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova Blog

Blog Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova

Katar. Malá krajina skrytá na pravej strane Arabského polostrova. Monarchia obkľúčená Perzským zálivom, turizmom príliš nepoznačená, no nemenej…

Viktor Háber, Andrej Žilík 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: