Gejzír všetkých gejzírov

R

Robert Taraba

Každý z nás pozná prírodný úkaz zvaný gejzír. Ak ste ho aj nevideli na vlastné oči, tak ste o ňom minimálne počuli alebo čítali. No viete z kadiaľ pochádza jeho zvláštny názov? Približne 2 hodiny jazdy východne od Reykjavíku, hlavného mesta Islandu sa dostanete pod kopec, ktorý vás zaujme už z diaľky. Je totiž posiaty miestami, z ktorých sa veselo parí a vás to k nemu bude jednoducho ťahať. Okrem množstva horúcich prameňov, bublajúcej vody, do modra sfarbených jazierok, tu na vlastné oči zažijete to, čomu sa hovorí gejzír. Nachádzame sa v oblasti prelomového riftu Haukadular, ktorý je domovom slávneho gejzíru Geysir, taktiež prezývaného Veľký Geysir. Ten bol v roku 1294 ako prvý na svete popísaný a vedecky zmapovaný, na základe čoho sa vedci rozhodli pomenovať tento prírodný úkaz. Dnes už Geysir nie je pravidelne aktívny a prebudí sa, sporadicky, raz za pár rokov. No v období svojej najväčšej slávy vystrekoval horúcu vodu s parou do výšky približne 80 metrov. No v roku 1845 bola zaznamenaná erupcia, ktorá dosiahla dokonca výšku až 170 m. Gejzíry sú veľmi náchylné na seizmickú aktivitu, a tak to bolo aj v minulosti, kedy jednotlivé zemetrasenia prerušovali a opäť obnovovali cyklus, kedy bol Veľký Geysir aktívny. Neďaleko neho ale nájdeme dodnes aktívny gejzír Strokkur, čo v preklade znamená chrlič. Jeho aktivita je pravidelná a vy si tak môžete v intervale 5-10 minút vychutnať divadlo vo forme erupcií, ktoré dosahujú výšku 20 metrov. Dajte si ale pozor, kde sa ako divák postavíte, pretože voda odnášaná vetrom vás môže nechať premoknutých až do poslednej nitky. Po krátkej prechádzke na kopec nad Geysirom, z ktorého je aj táto fotka, si nenechajte ujsť odporúčanie BUBO vo forme výbornej jahňacej polievky. Tú môžete vyskúšať v miestnej reštaurácii. Dokonalá symfónia chutí, doplnená o štipku tajomstva islandskej tradičnej kuchyne. Toto musíte zažiť!

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Island