Dim sum je neodmysliteľnou súčasťou kantonskej kuchyne. V jednotlivých juhočínskych provinciách ho nájdeme v rozličných variáciách- líšia sa náplňami, spôsobom prípravy i tvarom. Cesto wonton sa pripravuje z hladkej múky, masti a vody. Jemné, takmer priehľadné cesto napĺňame rozličnými plnkami a zmesami- krevetie, bravčové, zeleninové, či ovocné ananásové či mangové príchute. Takto naplnené knedličky sa najčastejšie naparujú v bambusových košíkoch, v ktorých sa potom aj prinesú na stôl, ale je tiež veľa druhov vyprážaných dim sumov, ktoré majú skôr trojuholníkové tvary. Pre zvýraznenie chutí jednotlivých náplní sa knedličky máčajú do omáčiek- sójovej alebo aj hoisin (tzv. čínska barbecue omáčka). Dim sum je snack, ktorý nezovšednie. Tradične ide o raňajkové jedlo, alebo sa podáva spolu s čajom v rámci ´brunch´, v tom druhom prípade hovoríme o 'yum cha'- pojem, ktorý vo voľnom preklade znamená 'ísť na dim sum'. Avšak jeho popularita ako rýchlej svačinky i symbolu hongkonského snacku prerástla do celodenného podávania. Prvý deň v Hongkongu by nebol kompletný, ak by sme dim sum obišli. A robíme to najlepšie ako vieme! V jednej z najznámejších kreatívnych dim sum reštaurácii Yum Cha, ktorá je na pevnine Kowloon, si vyberáme netradičnejšie sladké verzie. Dôvod je prostý, je veľkonočné obdobie a v Yum Cha majú veľkonočné dim sumy plnené ananásovou plnkou v tvare kuriatok. Vitajte v Hongkongu, v meste, ktoré je pripravené na všetky sviatky roka, čínske i tie naše !