Ako stopovať - autostop návod

Ako stopovať - autostop návod

Odhliadnuc od toho, že momentálne prebieha pandémia a cudzích ľudí do auta si momentálne veľa ľudí neodváži vziať... Dúfam, že sa situácia čím skôr upokojí a vrátime sa do starých „normálnych“ koľají. Jednou z tých koľají budú aj dobrodruhovia na cestách, ktorí cestujú autostopom. Neexistuje 100% recept na zaručený úspech, ako sa pri autostope presúvať čo najrýchlejšie, bezpečne a čo najpohodlnejšie zároveň.

Ale viete si takpovediac trošku „nakloniť“ okolnosti.

Okrem vlastnej batožiny k autostopu potrebujete:

a)Ceduľku alebo zošit, kde napíšete svoju destináciu.

b)Písacie potreby, ideálna je hrubá výrazná fixa.

c)Ak vás zastihne pri autostope dážď, odporúčam euroobal alebo fóliu na vašu ceduľku, aby ste mohli naďalej stopovať.

d)Palec, ako svetoznáme gesto pri autostope. Je to taký „Lajk“ pre okoloidúce autá. Čisto teoreticky, ak máte palec, nepotrebujete ceduľky, ale vtedy sa spoliehate, že niekto zastaví a iniciatívne sa ponúkne.  

e)Veľmi dôležitý je výber miesta, kde začnete stopovať. Ideálne sú miesta mimo centra miest, na výpadovkách, kde vodiči majú kde zastaviť a nejdú príliš rýchlo. Veľmi dobrý výber je benzínová pumpa. V prípade, že uviaznete, stále máte k dispozícii vodu, jedlo, zástrčku či wc. Na pumpách sa aj vhodne oslovujú vodiči, dokonca si viete sami vybrať, ktorých vodičov oslovíte.  S výberom miesta na autostop vám pomôže portál hitchwiki.org

f)Keď budete stopovať častejšie, začnete si všímať regionálne ŠPZetky a skúsite priamo oslovovať týchto vodičov. Príklad: BA – Bratislava, ZA – Žilina, PO – Prešov, AO – Užhorod, MPW Malopoľské vojvodctvo – Kraków, 34 Istanbul, A - Praha ...

g)Veľmi dôležitý je prvý dojem. Smradľavého, špinavého a vulgárneho vás do auta nikto nevezme (resp. šance sú nízke). Aj tu platí prvý dojem, druhýkrát neurobíte.

h)Neklesajte na mysli, keď budete niekde príliš dlho – to sa proste stáva. Odmeňujte sa nejakou sladkosťou, hrajte nejakú hru sám so sebou, počitajte autá, hypnotizujte úsmevom okoloidúce autá alebo mávajte.

i)Ak ste už niekde príliš dlho, skúste prepísať destináciu na niečo bližšie.

Príklad: Ak chcem ísť z Bratislavy do Stockholmu, nenapíšem si na ceduľku už pri Avione „Stockholm“. Áno, vždy je šanca, že pôjde nejaký ochotný kamionista Johan Forsberg okolo, ale úprimne, tá pravdepodobnosť je minimálna. Preto treba vyskladať reálnejšiu trasu – BA – Brno – Praha - Berlín – Hamburg – Kodaň – Štockholm. Keď sa nedarí, skracujte si jednotlivé úseky.

j)Veľmi dobré skúsenosti mám s kamionistami. Oni si skrátia cestu, vyrozprávajú sa, samota predsa v kamióne robí svoje. Ich najvačšou výhodou sú dve veci. Sú schopní ísť skutočne dlhé vzdialenosti. Postupne ukrajujú stovky kilometrov naprieč kontinentom. A každý kamión má vysielačku. S touto vysielačkou má dosah na x kamiónov v okolí. Vďaka tejto vysielačke sa môžete pokúsiť zavolať si ďalší kamión na nasledujúcej benzínovej pumpe a zohnať si „ďaľší spoj“. Nevýhodou kamiónov je, že v EÚ môžu byť oficiálne v kabíne max. 2 ľudia vrátane šoféra.

k)Bezpečnosť na prvom mieste. Verte svojim inštiktom. To, že vám niekto zastaví, neznamená, že musíte nastúpiť.

l)Ak si stále netrúfaš na takéto dobrodružstvo, stále môžeš vyskúšať spoplatnené spolujazdy ako sú blablacar, greenriders alebo FB skupiny.

m)Rovnice pri autostope (netvrdím, že to je vždy takto, ale niečo na tom bude)

1 žena = čakacia doba X minút

2 ženy = čakacia doba 2X

1 žena + 1 muž = čakacia doba 6X

2 muži = čakacia doba = čakacia doba 12X

PS: Postupom času si možno vyskladáte portfólio veľmi zvláštnych úspešne stopnutých dopravných prostriedkov. Vlečka na traktore, vojenská sanitka alebo zavesený na cisterne z vonku. Vo všetkých z vymenovaných som dokonca prekračoval hranice. Rozhodne stretnete ľudí z rôznych sociálnych skupín: od robotníkov, kamionistov cez manažérov a možno sa vám pošťastia aj nejaké osobnosti. Každopádne tieto zážitky sa nedajú kúpiť, ale sú zadarmo, stačí odvaha.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3158 4859€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania
Ako vychovať vaše dieťa? Blog

Blog Ako vychovať vaše dieťa?

Vzbudil vo mne túžbu po poznaní a od malička mi vštepoval, že stačí, ak bude najlepší len jeden - ja. Aj za spôsob, akým cestujem, vďačím svojmu…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: