Aký je tvoj NAHUAL podľa mayského kalendára?

Aký je tvoj NAHUAL podľa mayského kalendára?

V ľudovej mexickej mytológii sa rozprávajú legendy o nahuales. Svedectvá o ich existencii siahajú až do predhispánskych čias a pretrvávajú aj v priebehu rokov.

Čo sú to teda nahuales?

Podľa predhispánskej kozmogónie sa pri narodení človeka narodí aj zviera, ktoré sa stane jeho ochrancom a sprievodcom. Tento ochranný duch, ktorý má za úlohu chrániť nás po zvyšok života sa v mayskej kultúre nazýva nahual, alebo aj nawal, či nagual. Nahual je zvyčajne duchovné zviera, podobne ako totémy v šamanskej kultúre. Vieme, že Mayovia mali silné spojenie so zemou a prírodou a veľa času trávili jej pozorovaním. Preto sa mnohé z ich presvedčení viaže priamo na prírodu, zvieratá a ich prepájanie s bežným životom ľudí. Verili, že sa nahual pripája k duchu človeka v závislosti od jeho vlastností a osobnosti a v závislosti od toho, v ktorej časti roka sa človek narodil. Podľa uvedeného dátumu si viete aj vy pozrieť, ktorý nahual by vám bol pridelený a či to na vás sedí.

Nahual jašterica

Tí, ktorí sa narodili medzi 13. decembrom a 9. januárom, majú ako nahual jaštericu. Jašterice sa neustále menia a mutujú. Je to preto, lebo cieľom jašterice je nájsť samu seba. Toto ochranné zviera je veľmi rozmanité, preto bude vždy hľadať viac, namiesto toho, aby sa uspokojila s tým, čo už vie a pozná.

Na druhej strane sa jašterica ťažko rozhoduje, pretože si vždy na všetko dáva načas, keďže nerada robí unáhlené rozhodnutia, ale skôr múdre. Ak je váš partner/ka jašterica, mali by ste vedieť, že na ňu netreba vyvíjať nátlak, inak vám utečie. Jašterice sú tiež jednoduché, usporiadané, takmer vždy metodické a sú veľmi dobrí priatelia.

Nahual gorila

Tí, ktorí sa narodili medzi 10. januárom a 6. februárom, majú ako mayský nahual práve gorilu. Gorila je zviera s veľkou dávkou energie, ktoré nedokáže ani na chvíľu zostať v pokoji. Myseľ tohto človeka je rovnako nepokojná ako jeho telo, takže nedokáže prestať myslieť ani na sekundu. Jednou z ich najvýznamnejších vlastností je rozosmievať ľudí a vie si uťahovať aj sám zo seba. Sotva niekedy uvidíte gorilu lamentovať nad svojou situáciou.

V láske sú gorily dosť vypočítavé, a to v tom zmysle, že sa budú snažiť nájsť toho pravého človeka skôr, ako sa niekomu citovo zaviažu. Ak je váš partner gorila, ste šťastný človek.

Nahual sokol

Tí, ktorí sa narodili medzi 7. februárom a 6. marcom, majú ako mayský nahual sokola. Od útleho veku majú sokoly silný charakter a tiež silnú osobnosť, vďaka ktorej ľahko vyniknú. Ľudia s týmto nahual neznášajú, keď sa na nich ostatní pozerajú zvrchu.

Sokol je symbolom obratnosti a pohotovosti, taktiež vyniká svojou inteligenciou a schopnosťou študovať, vzdelávať sa. Majú tiež veľký zmysel pre povinnosť a zodpovednosť. Sú medzi nimi aj jedinci, ktorí vynikajú aj svojou tak trochu rebelantskou povahou, ktorí si chcú robiť veci po svojom a rozbíjať všetko, čo bolo doteraz zavedené. V každom prípade napriek svojej veľkej nezávislosti a odmietaniu príkazov, budú po dosiahnutí dospelosti, intenzívne vyhľadávať duchovno.

Nahual jaguár

Tí, ktorí sa narodili medzi 7. marcom a 3. aprílom, majú ako mayský nahual jaguára. Jaguáre sú veľmi priame a vášnivé. Nikdy neuvidíte jaguára, ktorý by váhal, čo chce alebo ako to chce dosiahnuť. V skutočnosti vždy dostanú to, čo chcú. Sú to tiež odvážni a altruistickí ľudia.

Sú tiež dosť nezávislí a ťažko dosiahnuteľní, pokiaľ ide o lásku, ale kto „uloví" jaguára, vie a ocení, aké má šťastie. Existujú však dva typy jaguárov: konvenčný a excentrický, a problémom je, že niekedy tieto dve osobnosti koexistujú v tej istej osobe, čo spôsobuje veľa hádok. Preto je jednou z výziev jaguárovho života nájsť rovnováhu a vnútorný pokoj.

Nahual líška

Tí, ktorí sa narodili medzi 4. aprílom a 1. májom, majú ako mayský nahual líšku. Líška je svojou povahou mimoriadne milujúca a ušľachtilá osoba. Jeho povolaním je od narodenia pomoc. Preto je jednou zo schopností líšky to, že dokáže spoznávať ľudí jedinečným a výnimočným spôsobom.

Vo všeobecnosti sú líšky vo svojom živote pomerne tradičné: snažia sa založiť rodinu, oženiť sa, mať deti a získať dobrú prácu. Ich spôsob života je jednoduchý, pretože chápu, že tajomstvo šťastia spočíva v tom, že milujú a sú milované.

Nahual Mayský had

Tí, ktorí sa narodili medzi 2. a 29. májom. Hady charakterizuje vyhľadávanie luxusu, pohodlia, elegancie a rafinovanosti. Ich dobrý vkus je im vrodený, a to v obliekaní, správaní a dokonca aj v chôdzi.

Hady majú silný charakter, preto je lepšie nemať ich za nepriateľa, pretože ich jed je smrteľný a ak vám majú ublížiť, tak to urobia. Tento tvrdý postoj je však spôsobený tým, že had je v hĺbke duše veľmi romantický a má citlivú dušu, takže sa bude brániť, aby si ochránil svoje srdce.

Nahual veverička

Tí, ktorí sa narodili medzi 30. májom a 26. júnom. Sú to najzhovorčivejší ľudia v celom mayskom zverokruhu, takže ak chcete niečo utajiť, radšej o tom veveričke nehovorte.

Sú to však veľmi spoločenskí ľudia a radi nadväzujú nové priateľstvá. V skutočnosti majú zvláštny dar priťahovať ostatných. Sú tiež atraktívne, veľmi pohyblivé a dokážu vykonávať viacero úloh, čo im ostatní májoví nahuali závidia. Ich pohyby a myšlienky sú také rýchle, že často neustále menia svoje názory. Táto skutočnosť zneisťuje ich okolie, pretože ich myseľ nedokáže ísť tak rýchlo ako myseľ veveričky.

Nahual korytnačka

Tí, ktorí sa narodili medzi 27. júnom a 25. júlom. Korytnačky sa spravidla rady zdržiavajú v interiéri a sú veľmi mierumilovné. Život berú filozoficky, takže neutekajú, ale vychutnávajú si ho. Veľmi sa tiež boja otrasov a všetkého, čo by narušilo ich vnútorný pokoj.

Korytnačky sa vyhýbajú rizikovým situáciám a svoj život si budujú postupne a vytrvalo, pretože vedia, že neexistuje nič také ako ľahký výsledok. Na druhej strane sú konzervatívne vo svojich zvykoch a veria v morálku a etiku.

Nahual netopier

Tí, ktorí sa narodili medzi 26. júlom a 22. augustom. Majú silnú a odhodlanú povahu, sú to bojovníci a podnikatelia od prírody, čo z nich robí vodcov a úspešných ľudí. Možno práve preto radi vydávajú rozkazy. Sú impulzívni, neboja sa výziev, konajú priamo. Preto sa často dostávajú do problémov a len oni sa z nich dokážu dostať.

Pre netopiera je ťažké prijať „nie" ako odpoveď, pretože budú naliehať a urobia všetko pre to, aby toto "nie" zmenili na "áno". Môže to byť spôsobené tým, že sú veľmi sebavedomí, hoci niekedy sú trochu panovační, pretože sú presvedčení, že to, čo si myslia, je správne.

Nahual škorpión

Tí, ktorí sa narodili medzi 23. augustom a 19. septembrom. Sú veľmi žiarliví, ale aj veľmi zdržanliví, pretože si strážia svoju intimitu, akoby to bol veľký poklad. Škorpióni si nerobia starosti s tým, aby ich mal každý rád, v skutočnosti si myslia, že to ani nie je potrebné.

Keď sú s niekým novým, sú veľmi vypočítaví a pozorní, pretože študujú jeho spôsoby a slová, až kým si o novom človeku nevytvoria pevný názor. A najlepšie je, že sa málokedy mýlia! Okrem toho majú dlhú pamäť a nikdy nezabudnú na to dobré, ani zlé. Vďaka tomu sú veľmi vďační, ale aj pomstychtiví.

Nahual jahňa

Tí, ktorí sa narodili medzi 20. septembrom a 17. októbrom.Je to najcitlivejšie zviera mayského zverokruhu. Zvyčajne sú to krehké a bojazlivé osoby, ale na druhej strane majú dar krásy, a to nielen fyzicky, ale sú veľmi krásne aj vo vnútri.

Obyčajne sa snažia svoju krehkosť a strach zakryť svojou pozitívnejšou stránkou a inteligenciou, aby ich srdce nebolo v žiadnom prípade zranené. Sú tiež také citlivé, že im niekedy robí problém postaviť sa nohami na zem.

Nahual sova

Tí, ktorí sa narodili medzi 18. októbrom a 14. novembrom. Sovy majú veľké mimozmyslové schopnosti, takže vraj niekedy dokážu predvídať, čo sa stane. V skutočnosti ich predpovede málokedy zlyhajú, a keď majú tušenie, vždy sa splní. Preto majú tendenciu počúvať svoj vnútorný hlas, ktorý ich vedie po celý život.

Sovy však majú zvyčajne dve stránky: na jednej strane bývajú spočiatku dosť plaché, ale potom, keď získajú sebavedomie, sú dosť zhovorčivé. Podobne ako toto zviera, aj ľudia v tomto znamení, často uprednostňujú noc pred dňom.

Nahual páv

Tí, ktorí sa narodili medzi 15. novembrom a 12. decembrom. Títo ľudia žiaria od prírody. Sú extrovertní, veľmi charizmatickí a niekedy trochu rozhadzovační. Radi sú stredobodom pozornosti, hoci sa to niekedy snažia zakryť humorom.

Ak máte vo svojom okolí páva, mali by ste ho povzbudzovať, aby išiel za svojimi snami, a nikdy mu nepristrihnúť krídla. Ak budete rozvíjať ich predstavivosť, budú to veľmi kreatívni ľudia s inovatívnymi nápadmi. Neskôr ich životné situácie prinútia postaviť sa nohami na zem, ale zatiaľ ich nechajte rásť.

O týchto a iných zaujímavostiach z ríše Mayov si spoločne budeme rozprávať na našom zájazde Mexiko veľký okruh.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2567 3890€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely Blog

Blog Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely

Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví niečo iné. Pravdepodobne však nebude chýbať sombrero, tequila, kaktusy, jeden z novodobých siedmich divov…

Katarína Líšková 26 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: