Pravdepodobne každá vyspelá kultúra prišla na nejaký spôsob chleba k jedlu, alebo placky, do ktorej jedlo zabalíte. V Mexiku to, samozrejme, sú hlavne kukuričné placky. Kukuricu, ako aj napríklad avokádo, kakao, tabak, štipľavé papričky alebo aj vanilku, sme pred príchodom Španielov na Americký kontinent vôbec nepoznali. Vedci uvádzajú, že kukurice je v Strednej Amerike takmer 50 druhov. A z viacerých z nich sa vyrábajú tortilky alebo kukuričné placky, ktoré sa buď môžu jesť ako akási príloha k jedlu, ako synonymum nášho chleba; alebo sa môžu ďalej upravovať, ako napríklad fritovať na oleji a plniť rôznymi dobrotami. Vtedy ich väčšinou nazývame „tacos“. Asi najobľúbenejší druh tortilly sa vyrába z kláskov bielej kukurice s veľkými zrnami. Tieto sa najprv uvaria vo vode, do ktorej sa pridá trochu vápnika. Kukurica sa vody napije, nabobtná a na nasledujúci deň sa zanesie do mlyna. Väčšina dedín, ako aj menších miest, má dodnes relatívne širokú sieť mlynov, kam vidíte smerovať mladé či staré gazdinky alebo aj deti, ktoré tam posielajú rodičia. V mlyne sa vaša kukurica pomelie na múku a máte možnosť si ju zobrať domov a ručne placky spraviť, alebo rovno v mlyne máte stroj, ktorý vám teplé placky pripraví. Potom ich vám len navážia a môžete sa tešiť na parádny obed.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Mexiko
- Luxusná čokoláda z Mexika
- Secret bar Mérida
- Tamales, jedlo z Mexika
- Najlepší rum z Mexika - Villa Rica
- Najlepší mexický Streetfood - Tlayudas
- Čokoláda v Mexiku
- Alkohol v Mexiku
- Tequila rekord
- Strava v Mexiku
- Mýty o Mexiku
- Chiapas - najlepšia mexická čokoláda
- Recept na mexický Arroz con Leche
- Výroba tequily v Mexiku
- Mezcal - rozdiel s tequilou
- Oaxaca a jej kukuričná tortilla
- Queso relleno, jedlo
- Papadzules, jedlo
- Relleno Negro, jedlo
- Cochinita Pibil, jedlo
- Gordita, jedlo