Tamales sú jedným z najrozšírenejších jedál po takmer celej Latinskej Amerike. Ich kolíska je pravdepodobne Mexiko, ale nájdeme ich aj na Kube, v Guatemale, Hondurase, Nicarague či dokonca aj na viacerých Karibských ostrovoch a ich tradícia prípravy sa ťahá až do Peru alebo Argentíny aj Čile. Samozrejme, neobišli ani USA. Z Mexika sme však prebrali ich názov. „Tamalli“ z jazyka nahuatl, ktorým hovorili Aztékovia, chce povedať niečo ako zabalené. A presne o to ide. Je to extrémne verzatilné jedlo, ktoré sa dá pripraviť na milión spôsobov. A o to tu ide. Základ je kukuričná masa, ktorú vytvoríte tak, že zmiešate kukuričnú múku s masťou. Pridáte trochu vody (prípadne kuracieho vývaru), dochutíte soľou a korením až máte konzistenciu podobnú polente, možno o pol stupeň hustejšiu. Teraz už len stačí vyformovať akýsi sandwich z tejto hmoty, ktorý vyplníte mäsom. Tvar dodržíte ako dáky starý člnok, ale pointa je ako naša parená buchta. Vonku je cestíčko a vo vnútri sa skrýva mňamka. Tamales sú o tom istom. Kuracie alebo mleté hovädzie mäso dochutené rôznymi omáčkami alebo papričkami schováme do kukuričného cesta. Všetko sa pekne zabalí do kukuričného alebo banánového listu, odtiaľ ten názov, že tamales- zabalené. A potom sa na pare dokončí proces prípravy a teplé tamales sa môžu podávať. Poďte s BUBO do Mexika a predstavíme Vám oveľa viac gurmánskych zážitkov, na ktoré nezabudnete!
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Mexiko
- Luxusná čokoláda z Mexika
- Tortilla mexický chlieb
- Secret bar Mérida
- Najlepší rum z Mexika - Villa Rica
- Najlepší mexický Streetfood - Tlayudas
- Čokoláda v Mexiku
- Alkohol v Mexiku
- Tequila rekord
- Strava v Mexiku
- Mýty o Mexiku
- Chiapas - najlepšia mexická čokoláda
- Recept na mexický Arroz con Leche
- Výroba tequily v Mexiku
- Mezcal - rozdiel s tequilou
- Oaxaca a jej kukuričná tortilla
- Queso relleno, jedlo
- Papadzules, jedlo
- Relleno Negro, jedlo
- Cochinita Pibil, jedlo
- Gordita, jedlo