Alebrijes - najznámejší mexický suvenír

Alebrijes - najznámejší mexický suvenír

Aké sú jedny z najpopulárnejších mexických suvenírov? Vďaka svojim žiarivým farbám a prepracovaným detailom - určite Alebrijes! Pochádzajú z Mexika a vytvoril ich Pedro Linares López. Dnes môžeme tieto fantastické postavy nájsť na všetkých možných miestach, od tradičných trhov až po zbierky múzeí po celom svete.

Hoci to vyzerá, že ide o starodávnu mexickú tradíciu, alebrijes v skutočnosti vynašli len pred niekoľkými desaťročiami, v prvej polovici 20. storočia. To, že je ich príbeh krátky, však neznamená, že nie je fascinujúci.

Čo sú alebrijes?

Alebrije je mexická ručne vyrábaná soška, tradične vyrábaná technikou cartonería. Je to fantastická figúrka, ktorá v sebe spája fyziognomické prvky rôznych zvierat, či už skutočných alebo imaginárnych, a vyznačuje sa tým, že je pomaľovaná žiarivými farbami.

A ako sa vyrába alebrije? Základ je horúci drôt, ktorý je ohýbaný a tvarovaný tak, aby vytvoril kostru postavy. Neskôr sa pokryje vrstvami novín a pasty, pričom sa používa aj lepenka, ktorá jej dodáva objem. Základná figúrka sa nechá vysušiť na slnku a následne sa pridajú detailnejšie prvky, ako oči, krídla a pazúry, atď.

Povrch figúrky je následne vyhladený a pokrytý vrstvou bielej základnej farby. Nakoniec je alebrije namaľované niekoľkými rôznymi farbami a zdobené bodkami, pruhmi a inými vzormi. Keďže sa na jeho tvorbu nepoužívajú formy, každé alebrije je jedinečné a neopakovateľné.

Pedro Linares López sa narodil v roku 1906 v Mexico City. Povolaním výrobca kartónu Linares pracoval v dielni v štvrti La Merced neďaleko historického centra mesta. Ako jeho otec a starý otec, aj tento remeselník sa venoval tvorbe predmetov z papiera, vyrábal napríklad piñaty, kostry, masky a figúrky.

V roku 1936, keď mal 30 rokov, Linares vážne ochorel a upadol do hlbokého spánku. Hovorí sa, že keď bol v bezvedomí, snívalo sa mu, že sa prechádza v cudzom lese. Stretol sa tam s rôznymi farebnými bytosťami, od oslíka s krídlami a leva so psou hlavou až po kohúta s býčími rohmi a všetky tieto tvory kričali to isté slovo: alebrijes. Linares sa z choroby nakoniec vyliečil a po návrate do práce sa rozhodol využiť svoje zručnosti remeselníka, aby vytvoril repliky fantastických tvorov zo svojich snov.

V roku 1990 dostal Pedro Linares Národnú cenu za vedu a umenie za jeho prínos mexickému populárnemu umeniu. Remeselník zomrel o dva roky neskôr vo veku 86 rokov, ale jeho rodina pokračuje v tradícii alebrije dodnes.

Dnes sú alebrijes nepopierateľnou súčasťou kultúrnej a umeleckej predstavivosti Mexika a je to remeslo, ktoré sa neustále vyvíja. Od roku 2007 organizuje Múzeum ľudového umenia v Mexico City prehliadku monumentálnych alebrijes so zámerom propagovať mexické ľudové umenie a kultúru. V ňom stovky remeselníkov stavajú alebrijes vysoké až štyri metre a defilujú ich historickým centrom mesta na podujatí plnom tanca, hudby a farieb.

Tak čo? Kúpite si na Veľkom okruhu Mexikom svoje vlastné alebrijes?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: