Antalya: Skalné hrobky starovekého mesta Myra

Antalya: Skalné hrobky starovekého mesta Myra

Ak ste mali tú česť navštíviť mesto, vďaka ktorému väčšina ľudí vie zaradiť Turecko na mape, tak vás neprekvapí, že okrem nádherných rezortov, ktoré sú ponúknuté ako doplatkové služby na zájazde Turecko - orientálna rozprávka a Turecko - všetko v cene, viete zažiť aj hlboké a nekonečne zaujímavé dejiny starovekých miest, ktorých je v okolí viac ako 40. Jedným z nich je mesto svätého Mikuláša, kde dožil svoj život a slúžil ako biskup až do začiatku 4. storočia n.l.

Mesto Myra (v súčasnosti Demre) ale nie je slávne len vďaka kostolíku. V antike bola Myra jedným z najvýznamnejších miest starovekej Lýcie. Na mape by ste ho ako cestovateľ či obchodník počas staroveku našli neďaleko ústia rieky Andriacus. Dnes je zašité za obchodíkmi s keramikou a onyxovými výrobkami, popri prašnej ceste mimo moderného mesta Demre.

Podľa Strabóna bola Myra kedysi veľkým mestom. Bolo taktiež jedno z najvplyvnejších častí Lýkijského spolku v 1. a 2. storočí p.n.l. Táto liga priniesla Lýkii (Lýcií) smostatnosť a čiastočnú nezávislosť na základe povolenia udeleného od Rímskej ríše. Medzi najpôsobivejšie stavby starovekého mesta patria dve nekropoly lýkijských skalných hrobov vytesaných do kamenných skál, ktoré obklopujú mesto. Najpozoruhodnejšia hrobka je známa ako „Leví hrob“ alebo „Maľovaná hrobka“, ktorá má na stene reliéf s jedenástimi postavami v životnej veľkosti. Tieto hroby boli pravdepodobne v minulosti ešte mimoriadnejšie; keď cestovateľ Charles Fellows navštívil toto miesto v roku 1840, všetky hrobky na útese boli namaľované jasnými farbami žltej, červenej a modrej. Na rozdiel od zážitku, ktorý mal Fellow, sa dnes viete na hrobky pozrieť iba z diaľky, kedže vstup do nich je neprístupný, čo ale neznamená, že zážitok nestojí za to. Pohľad na domové hrobky ohúri vždy každého, sú roztrúsené nad celým mestom niekedy aj v dvadsať či tridsaťmetrovej výške.

Dôvodom výstavby týchto vyvýšených hrobiek sa viaže na lýkijskú legendu boha slnka Apolóna. Tento boh ako aj Artemis - bohyňa lovu - pochádzajú práve zo starších kultúr Anatólie (Chetíti, Frýgovia). Lýciova či Lykíci tieto hrobky zhotovili tak, aby boli ich posmrtné telá čo najbližšie k slnku. Jedna verzia legendy tvrdí že „domové hrobky" mali dušu ubytovať. Druhá, aby boli prístupnejšie a atraktívnejšie pre holuby, ktoré boli lýcijskými anjelmi. Tieto drobné okrídlené vtáky mali v súlade s poverami odobrať ľudskú esenciu alebo dušu a vzlietnuť spolu s ňou priamo do Apolónovho kráľovstva, ktoré sa nachádzalo v slnku.

Okrem hrobiek, nájdete v meste aj jedno z najväčších amfiteátrov v Pamphylií, ktoré má nádherne zachovalé spodné mramorové sedadlá a kulisy. Cesta z Antalye vám bude trvať cca dve hodiny autom, ktoré si môžete prenajať priamo v meste, alebo sa môžete poradiť s vaším sprievodcom, ktorý vám rád pomôže tento výlet uskutočniť. Odporúčam si spraviť rovno celodenný výlet a pridať si k tomu aj návštevu Kostolíka svätého Mikuláša v Demre, ako aj podmorské mesto Kekova, kde sa počas letných mesiacov môžete aj potápať. Prípadne, ak vás zaujíma turecká antika, prečítajte si náš blog Pergamon - po stopách antiky v Turecku.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1427 2195€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

850
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: