Antonínové kúpele v Kartágu

Antonínové kúpele v Kartágu

Ako najväčší súbor rímskych termálnych kúpeľov postavených na africkom kontinente a jeden z troch najväčších vybudovaných v Rímskej ríši, Antonínové boli obrovským rímskym kúpeľným komplexom v starovekom Kartágu v Tunisku. Dnes sú dobre zachované ruiny obľúbenou pamiatkou UNESCO.


Antonínové kúpele , pôvodne postavené v rokoch 145 až 165 nášho letopočtu, predovšetkým za vlády rímskeho cisára Antonina Pia, patrili medzi najväčšie kúpele, ktoré boli postavené v rímskom svete, a boli najväčším takýmto komplexom v severnej Afrike.


Kúpele mohli uspokojiť množstvo návštevníkov a obsahovali množstvo izieb a komôr štandardných pre takéto starobylé kúpeľné komplexy, vrátane Frigidária (studená miestnosť), Caldarium (teplá miestnosť) a Tepidária (horúci kúpeľ). Kedysi tu bolo aj obrovské prímorské kúpalisko, ako aj telocvičňa na pohybové aktivity.


Kúpele zničili Vandali v roku 439 nášho letopočtu a kameň znovu použili Arabi pri stavbe Tunisu. Dnes sú ruiny pomerne zachovalé a je ľahké si predstaviť prekvitajúcu krajinu.


Hoci kúpele mali kedysi viac poschodí, pozostatky, ktoré dnes možno vidieť, sú len z nižších poschodí. Napriek tomu nie je ťažké predstaviť si rozsah a majestátnosť, ktorú by kúpele vyvolali z toho, čo je stále viditeľné.

Na juhozápade bola objavená obrovská polkruhová konštrukcia s približne 80 sedadlami, o ktorej si archeológovia najskôr mysleli, že je to divadlo, kým si uvedomili, že v skutočnosti ide o spoločnú latrínu!


Fascinujúce ruiny Antoninových kúpeľov určite stoja za preskúmanie a s malebným morom v pozadí sú obklopené prírodnými krásami. Zarastená záhrada obsahuje ďalšie pozostatky, ako sú púnske hrobky a malá ranno-kresťanská pohrebná kaplnka s mozaikovou podlahou.

Pozostatky týchto kúpeľov ako aj samotného bájneho Kartága si samozrejme nenecháme újsť a to už na začiatku nášho zájazdu Tuniskom - Kartágom, Saharou a Hviezdnymi vojnami.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3890
K

Tunisko, Alžírsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

4650
K

Tunisko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1793
Volubilis - rímske pozostatky v Afrike Prehliadka

Prehliadka Volubilis - rímske pozostatky v Afrike

Maroko je rôznorodá krajina, ktorá ponúka okrem turistiky vo Vysokom Atlase, zlatých pláží v Casablance či Agadire a historických medín v Marakéši…

Lucia Petrikovičová 16 min. čítania
Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely Blog

Blog Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely

Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví niečo iné. Pravdepodobne však nebude chýbať sombrero, tequila, kaktusy, jeden z novodobých siedmich divov…

Katarína Líšková 26 min. čítania
Gibraltár - skala, ktorá je dôležitejšia, než si všetci myslíme Blog

Blog Gibraltár - skala, ktorá je dôležitejšia, než si všetci myslíme

Kúsok Británie na Pyrenejskom polostrove. Gigantická skala týčiaca sa do nebies. Zrejme toto vám napadne ako prvé, keď začujete Gibraltár. Malá…

Viktor Háber 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: