Barmské cigary

Barmské cigary Barmské cigary na jazere Inle

Keď sa povie Barma, alebo Myanmar, napadnú Vám cigary? Nie? Nezúfajte. Nie je to práve najznámejšia značka na svete. Jazero Inle samé o sebe je miesto, ktoré si zaslúži návštevu. Nádherné horské jazero s dĺžkou 22 kilometrov je obývané miestnym etnikom Inthar a má sa čím pochváliť. Nájdeme tu plávajúce farmy, kde sa pestuje zelenina priamo na vode, rybárov, ktorí veslujú nohou, babičky, ktoré tkajú šatky z lotosových vlákien a v neposlednom rade sa tu vyrábajú osobité barmské cigary. Po skvelom obede a návšteve miestneho trhoviska a niekoľkých miestnych remeselníkov sme usúdili, že je čas na trochu oddychu a príjemnú cigarku. Navštívili sme preto jednu z výrobní, ktorá stojí na koloch priamo na jazere. Náš miestny sprievodca a dlhoročný kolega Yan nám vysvetľuje výrobný proces. Barmské cigary nie sú cigary v pravom slova zmysle. Nie sú to zamotané tabakové listy, ale tabak zamotaný v špeciálnom liste. Je to list miestneho stromu Cheroot, po ktorom majú cigary svoje meno a dodáva im špeciálnu arómu. Stromy pestujú Intharovia okolo jazera a orezávajú ich aby mali vždy len jednu vetvu. Tým pádom sa do tejto jedinej vetvičky a jej listov sústredí maximum živín a listy dostanú osobitú chuť. Lístky následne oberú a vysušia ich na železných platniach zaťažené vrecami s pieskom. Sušené listy potom slúžia ako vonkajší obal cigary. Filtre sa vyrábajú z kukuričného šúpolia a do cigár sa nakladá sušený tabak z okolia mesta Mandalay, ktorý je dochucovaný rôznymi zmesami. Samozrejme k dispozícii sú samozrejmé aj čisté tabakové cigarky, ale pre fajnšmekrov sú k dispozícii napríklad aj medové alebo anízové príchute. Vo fabričke sledujeme slečny, ktoré zručne motajú jednu cigaru za druhou. Napadá nám, že aj my by sme si to mohli vyskúšať. Yan sa usmieva a hneď nám vybavuje školenie. Tabak sa nasype do špeciálneho papierika pripevneného k paličke, na spodnú stranu sa vloží filter, pridá sa list Cheroot a jedným otočením je cigara zamotaná. Teoreticky to znie jednoducho, ale rýchlo zisťujeme, že v praxi by sme sa týmto remeslom ťažko uživili. Slečny sa smejú ako sa nám tabak vysýpa z papierikov a trpezlivo nám ukazujú ako správne pohnúť zápästím aby sme cigaru dokonale zamotali. Evidentne to ale chce prax a po 15 minútach to vzdávame a radšej si robíme ochutnávku na teraske s výhľadom na plávajúcu dedinu uprostred jazera. Barmské cigary sa síce kubánskym nevyrovnajú ale hneď chutia lepšie keď si človek vyskúšal výrobný proces, a nádherné prostredie horského jazera s milými domácimi tomu výrazne pomáhajú. Jazero Inle je skrátka idylka a miestne domáce cigary k nemu patria rovnako ako ich slávnejšie sesternice k Havane.  

Marco Polo v Mjanmarsku
Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Mjanmarsku

Mjanmarsko je jedna z mojich najobľúbenejších krajín. Pritom je krajina bezpečná s dobrými hotelmi a jedlom. No hlavne jej ľudia sú úžasní. Marco…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Bagan - na najkrajšej pamiatke sveta
Bagan

Bagan Bagan - na najkrajšej pamiatke sveta

Najkrajšia pamiatka sveta! Bagan sa o toto prvenstvo bije s Angkor Watom v Kambodži, Petrou na juhu Jordánska, Machu Picchu v horách Peru, Taj…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rangún - najšarmantnejšia metropola Ázie
Rangún

Rangún Rangún - najšarmantnejšia metropola Ázie

Bývalé hlavné mesto Barmy, únie Mjanmarska milujem. Zažil som tu nádherné chvíle ešte v čase, keď toto šesť- či sedemmiliónové mesto bolo hlavným…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: