Barro verde - zelená hlina z Oaxacy

Barro verde - zelená hlina z Oaxacy

Existuje mnoho prvkov, ktoré robia štát Oaxaca, jeden z mexických štátov, jedinečným: atmosféra indiánskych kultúr, gastronómia, pláže, architektúra a, samozrejme, remeselné výrobky. Práve výrobky zo zelenej hliny sú typické pre tento región. Kde sa táto hlina získava alebo ako získava takú farbu?

Deväť km od hlavného mesta Oaxaca je mesto známe výrobou remesiel zo zelenej hliny: Santa María Atzompa. Toto miesto je jedným z najdôležitejších keramických centier v Mexiku. No okrem výroby úžitkovej keramiky tvoria umelecké kúsky. Z tohto regiónu vyšli veľkí remeselníci ako napríklad Teodora Blanco a Dolores Porrasque.

Pochádza z baní San Lorenzo Cacautepec, ktoré sa nachádzajú 4 km od mesta Santa María Atzompa, kde sa tento materiál ťaží. Na prepravu do dielní alebo domov používajú ešte aj v dnešnej dobe oslíkov, ktorí nesú päť alebo šesť vedier plných zelenej hliny. Vo všeobecnosti je úlohou mužov rozbíjať dlaždičky hliny, kým sa nedosiahne homogénna hmota. Ďalšia vec je zmiešať hlinu s vodou a začať formovať rôzne kúsky. Po vymodelovaní sa nechajú osem dní vonku. Za tento čas vytvrdnú tak, aby sa nerozbili.

Viete nájsť výrobky od výmyslu sveta - hrnce, nádoby, celé riady, ale aj ozdobné figúrky. V jednej z najvyšších častí Santa María Atzompa, v smere k ruinám starovekého predhispánskeho mesta, leží jedna z najznámejších dielní - Voces del Barro, dielňa Angélicy Vázquez. Práve Angélica je jedna z najuznávanejších hrnčiarok nielen v Atzompe, ale v celej krajine. V roku 2011 získala Národnú cenu za vedu a umenie.

V súčasnosti je veľa remeselníkov, ktorí používajú zelenú hlinu na svoje výrobky - či už na výrobu tradičných kúskov, oživenie postáv z mýtov a legiend alebo na akýkoľvek výrobok, ktorý je výtvorom ich kreativity.

Zelené bahno získava svoj odtieň z oxidu železitého a horčíka. Niektorí remeselníci používajú hlinu na dosiahnutie zeleného tónu. Tento materiál - prášok, sa zriedi s vodou, aby sa potom každý kus obalil / nalakoval. Táto technika je veľmi stará, pochádza zo 16. storočia z čias príchodu Španielov do dnešného Mexika a vyučoval ju už duchovný Alonso Figueroa. Zelený íl zo Santa María Atzompa však nevyžaduje tento proces, pretože jeho tón je originálny.

Oaxaca, jeden z najzaujímavejších regiónov Mexika, navštívime aj na našom Veľkom okruhu Mexikom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: