Benzín na Kube

Benzín na Kube

Téma benzínu, respektíve pohonných hmôt na Kube, je v poslednom období veľmi delikátna. Benzín je v posledných mesiacoch problémom. V minulosti Venezuela posielala až 100 000 barelov ropy denne zadarmo, ako podpora krajiny, ktorá po rozpade Sovietskeho zväzu ostala na kolenách. Kuba navyše polovicu tohto množstva predávala na medzinárodnom trhu, čo znamenalo prísun dolárov do štátnej kasy.

Tieto časy sú minulosťou. Aktuálne Kuba zápasí s nedostatkom benzínu. Ešte pred covidom stál liter 0,8 - 1 CUC (CUC - konvertibilné peso) - približne 1 USD. Od januára 2021, kedy bolo CUC zrušené, cena bola približne 20 - 25 CUP, tj. kubánske peso. Hoci kvôli inflácii ceny stúpali a CUP oslabovalo, ceny benzínu a nafty ostali na svojej úrovni. S tým rozdielom, že nebolo kde tankovať.

Od roku 2023 je problém citeľný. Ľudia stoja v radoch niekedy aj celú noc, aby dostali zopár litrov (niekedy iba 10 - 15 litrov na auto). Turistické autobusy by mali mať prioritu, lenže nemajú, dostávajú malé prídely, približne 20, 30, niekedy 50 litrov. Záleží od provincie. Venezuela ropu stále dováža, ale už v obmedzenom množstve, lebo Kuba neplatí, ako by mala - je to logické - štát nemá dostatok tvrdej meny.

Od februára 2024 (resp. až od marca), sa zdvihli ceny pohonných hmôt, na 120 - 130 CUP za liter. Lenže to tiež nezabezpečí ich dostatok - o to menej v období leta, kedy je vyššia spotreba kvôli klimatizáciám a na denom poriadku sú niekoľkohodinové výpadky prúdu (množstvo generátorov funguje práve na benzín, príp. ropu). Ak si chcú obyvatelia zohnať benzín na čiernom trhu, cena môže byť až do 300-400 CUP, t.j. až do dvoch eur za liter.

Najnovší nápad je postupne zaviesť čerpacie stanice za doláre, kde sa bude platiť špeciálnou kartou, na ktorú si nabijete kredit. Problém bude, že na Kube je veľmi slabý signal, príp. nie je prúd a kartou jednoducho nezaplatíte.

Držíme Kube palce, aby sa situácia čo najskôr zlepšila.

Foto: Kamióny čakajú v rade aj niekoľko hodín.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2823 3443€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2829 3289€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: