Berlínsky múr v Kapskom Meste

Berlínsky múr v Kapskom Meste

Počas našej BUBO prehliadky Kapského Mesta sa presúvame z malayskej štvrti Bo Kaap s fotogenickými farebnými uličkami ďalej k známemu St. George´s Mall. Po jednej strane námestia vidíme Katedrálu sv. Juraja, druhá strane vedie k miestnemu trhu Green Market. V strede námestíčka ale narazíme na niečo, čo by ste zrejme v týchto končinách nečakali- kúsok Berlínskeho múru. Kapské Mesto je jediné miesto v celej Afrike, kde sa takýto kúsok nachádza. Ako je to možné a ako sa sem vlastne dostal?

Panel tu bol osadený v roku 1996, keď ho do Juhoafrickej republiky priviezol Nelson Mandela zo štátnej návštevy Nemecka. Dostal ho ako špeciálny dar od mesta Berlín pred koncom svojho pôsobenia vo funkcii juhoafrického prezidenta. Tento dôležitý symbol mieru mal predstavovať určitú paralelu medzi týmito dvoma krajinami.

9. novembra 1989 hlavný predstaviteľ Východonemeckej komunistickej strany oznámil, že občania NDR môžu prekročiť hranice, kedykoľvek sa im zachce. V rovnakom období tiež bývalý prezident Juhoafrickej republiky Willem de Klerk oznámil zrušenie všetkých hnutí proti apartheidu. Do krajiny sa vrátili vyhnaní bojovníci za slobodu. Približne o mesiac neskôr (a  zároveň mesiac po demontáži Berlínskeho múru), sa Nelson Mandela a prezident de Klerk prvýkrát stretli, aby prediskutovali politickú budúcnosť Juhoafrickej republiky. Vo februári 1990 bol následne Nelson Mandela po 27 rokoch prepustený z väzenia.

Jeho prepustenie predstavovalo pre Juhoafričanov nádej a každý vedel, že krajinu čakajú obrovské zmeny- rovnako ako Nemcov a Európu. Berlínsky múr dodnes zostal jedným z najmocnejších a najtrvalejších symbolov studenej vojny. A to aj tu, na opačnom konci sveta. Či už turisti alebo domáci, každý sa na tomto námestí zastaví, aby mohol obdivovať tento vzácny kúsok histórie.

Zaujímavé je, že Kapské Mesto nie je jediné neočakávané miesto, na ktorom môžete nájsť časti múru- nachádzajú sa v rôznych častiach sveta. Narazíte naň napríklad aj na Jamajke, v Soule v Južnej Kórei, vo Vatikáne, dokonca aj na verejných pánskych WC v kasíne Main Street v Las Vegas. Tu je kúsok tejto betónovej dosky osadený bizarne ako súčasť pisoáru.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

18.07. → 26.07. +25 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: