BUBO sa vracia do Sýrie

BUBO sa vracia do Sýrie Expedícia v Sýrii

BUBO bolo v Sýrii prvou cestovnou kanceláriou zo Slovenska. V roku 1993 sme sa dostali síce iba na hranice, ale od roku 1995 sme sem zájazdy uz realizovali pravidelne (ako o tom píšeme v našej histórii). Naposledy sme sem prišli v októbri 2011. V tom čase sa už konali v krajine protesty proti vládnucemu režimu a nikto nemohol v tom čase vedieť, že prerastú do občianskej vojny a následnej migrantskej krízy, ktorá nezasiahla len Blízky východ, ale aj Európu. Situácia v Sýrii (a hlavne na severe, kde sa posledné dni rozpráva o tureckej invázii) nie je ružová, ale napriek tomu je štát oveľa bezpečnejší, ako bol pred niekoľkými rokmi. Okolie Damašku ovládajú vládne vojská a krajina sa postupne začína otvárať turizmu.

V BUBO chceme byť pri tom, a preto v novembri 2022 po dlhých rokoch vraciame do našej ponuky konečne aj zájazdy do Sýrie, ktorá patrí k cestovateľským špecialitám. Vyrážame z Bejrútu a mierime do mestečka Sidnája, ktoré už stovky rokov navštevujú pútnici kvôli kláštoru Panny Márie, ktorý nechal údajne postaviť ešte byzantský cisár Justinián. Z posvätného miesta to máme ešte asi 40 minút do Damašku, kde sme ubytovaní v nádhernom hoteli Beit Zafran, ktorý je v podstate historický damašský dom prerobený na hotel. Fontána a libanonské víno len umocňujú dokonalý zážitok z hotela. Na druhý deň vyrážame do Damašku, ktorý patrí k najkrajším orientálnym mestám na svete. Ako veľmi ho zničila vojna a ako vnímajú cudzincov jeho obyvatelia? Poďte do Sýrie a Damašek si vás v momente získa svojou atmosférou.

Tretí deň smerujeme do vojnou zničeného Homsu, odkiaľ ideme na západ a zastavujeme pred majestátnym hradom Krak des Chevaliers, ktorý bol najväčšou križiackou pevnosťou vo Svätej zemi.

To najlepšie nás však čaká na koniec. Povolenie do Palmýry sa normálne vybavuje 7-10 dní. Náš dlhoročný partner ho pre nás vybavil za neuveriteľný 1 deň. O zničení antickej Palmýry sa popísali stovky článkov, avšak hoci teroristi z ISIS napáchali obrovské škody, stále tu viete stráviť hodiny prechádzaním sa medzi ruinami antických chrámov a obchodíkov, a jej návštevu nebudete ľutovať.

Tak ako je Sýria pre mnohých nemysliteľná dnes, v roku 1995 to bolo ako letieť na Mars. Ak sa skúsite vcítiť do odvahy zakladateľov a priekopníkov v BUBO, pochopíte, prečo sme teraz po 30 rokoch tak ďaleko pred akoukoľvek konkurenciou. Sýria s BUBO bude v roku 2023 geniálna, to vám garantuje Ľuboš Fellner – nadšenec pre cestovanie, ktorý za 30 rokov prešiel všetky štáty sveta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Sýria, Libanon

26.07. → 04.08. +4 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

2394 3990€
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: