Budhistický chrám Haedong Yonggungsa

Budhistický chrám Haedong Yonggungsa

Počas našej cesty naprieč Južnou Kóreou sa zastavíme v jednom z najkrajších, najfarebnejších a najzaujímavejších chrámov, aké táto krajina ponúka - Haedong Yonggungsa.

Chrám je špecifický už svojim umiestnením. Ako jeden z mála v krajine sa nenachádza v horách a lesoch, ako je tomu v drvivej väčšine prípadov, ale na pobreží mora, konkrétne na pobreží Tichého oceánu.

Chrám založil podľa legendy mních pôsobiaci počas dynastie Goryeo Naong a to v roku 1376. Veľkou rekonštrukciou prešiel chrám v roku 1970, pričom sa venovala starostlivá pozornosť farbám, ktoré sa tradične používali v takýchto stavbách.

Po vstupe do chrámu vítajú návštevníkov sochy Budhov, ktorá je každá iná a jedinečná. Každá je totiž zasvätená inému účelu – narodenie syna, úspech v štúdiu, šťastie v rodine či láske. V komplexe sa tiež nachádzajú sochy koní a drakov. Údajne tu totiž sídlil Avalokitéšvara Bódhisattva, inkarnácia nekonečného milosrdenstva, napriek tomu, že sa jedná o relatívne odľahlé miesto. Zaujímavosťou je, že sú všetky sochy otočené smerom k moru a nie smerom k pevnine. V komplexe sa nachádza tiež 108 schodov. Počas stúpania po nich sa má návštevník a veriaci ocitnúť na ceste za osvietením.

Taktiež po vstupe na pravej strane, vo vnútri jaskyne sa nachádza jedinečne riešená budhistická svätyňa a tesne pred hlavnou svätyňou sa nachádza trojposchodová pagoda so štyrmi levmi. Štyri levy symbolizujú radosť, hnev, smútok a šťastie.

Chrám je vďaka svojej blízkosti k druhému najväčšiemu mestu Južnej Kórei Busan častým a populárnym miestom pre kórejských budhistov a návštevníkov. Najviac ľudí ho každoročne navštívi počas Budhových narodenín, ktoré sa v Kórei slávia vo 4. mesiaci lunárneho kalendára. Počas tohto sviatku sa na počesť oslavy v chráme rozsvietia desiatky  farebných lampiónov. Do chrámu prichádzajú ľudia často aj počas osláv Nového roka, kedy pozorujú východ slnka. Počas tejto udalosti tiež vyslovia prianie, ktoré by sa im malo neskôr v priebehu roka splniť. Ak máte aj Vy prianie a želáte si, aby bolo splnené, môžete ho napísať na zlatý list papiera a za drobný poplatok zavesiť v chráme. Mnísi sa o jeho splnenie postarajú.

Toto dôležité a krásne miesto, plné farieb a religiózneho nádychu, nevynecháme ani my počas našej cesty Južnou Kóreou.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Oceánia, Marshallove ostrovy, Guam, Mikronézia, Južná Kórea


náročnosť

15 dní

Trvanie

5888 7360€
K

Ázia  

Oceánia, Guam, Južná Kórea


náročnosť

11 dní

Trvanie

5045
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou Soul

Soul Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

Metropola, v ktorej sa nikdy nebudete nudiť. Žije v nej vyše desať miliónov obyvateľov, a v celej širšej aglomerácii viac ako 24 miliónov, čo zo…

Martin Šimko 8 min. čítania
Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť Blog

Blog Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť

Južná Kórea je stále krajinou, ktorá nie je až tak často skloňovaná medzi cestovateľmi. Aj preto tým, ktorí túžia navštíviť destináciu, kde je…

Martin Šimko 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: