Café al Nawfará - najlepšia kaviareň v Damasku

Café al Nawfará - najlepšia kaviareň v Damasku Tip na Damask

Al Nawfará Café je najstaršou kaviarňou v Sýrii a jednou z najstarších na svete. Kávičkári si tu vychutnávajú čaj či kávu už vyše päťsto rokov. Meno kaviarne je odvodené z názvu fontány, ktorá bola kedysi na neďalekom jazere. Kaviareň má absolútne skvelú polohu priamo pri južnom múre Ummajovskej mešity, ktorá takisto patrí medzi najstaršie mešity planéty.

Vo vnútri nájdete dvadsaťštyri stolov so sedením pre štyri osoby a vonku ďalších dvanásť. Stoličky sú drevené a stoly z miestnej ocele, všetko v tradičnom damaskom štýle.

My v BUBO našich klientov vodíme vždy do najlepšej kaviarne daného štátu a v tomto prípade je to zaručene práve Al Nawfará Café. Dajte si tu sýrsku kávu s kardamómom.
V Sýrii sa káva predáva už priamo zomletá s touto koreninou, v rôznych pomeroch päť, desať aj dvadsaťpäť percent. Základom jej prípravy je mletie. Káva musí byť umletá na ten najjemnejší prach.

Aj samotné varenie kávy je rituál, ktorý nezvládne moderna indukčná doska. Na prípravu je potrebný varič, ktorý ma malý sústredený plameň, nesmie chýbať džezva.
Na jednu porciu použijeme kopcovitú čajovú lyžičku kávy a trochu cukru. Arabi kávu bez cukru nepijú. Káva by mala byť sladená. Na výber máte len menej cukru alebo viac.

Do džezvy najskôr dáme studenú vodu, potom cukor a kávu. Nepremiešame, káva navrchu vytvorí krustu. Takto dáme džezvu na plameň a zohrievame. Teplejšia voda stúpa nahor a pohlcuje kávu. Až potom začneme miešať.
Káva sa spení a stúpa nahor. Práve vtedy – aby pena nevybehla z džezvy – treba čajovou lyžičkou kávu neustále miešať. Predĺžime tak proces stúpania peny, čo v kombinácii s miernym plameňom umožní, aby sa z mletej kávy a kardamómu uvoľnilo čo najviac aromatických látok. Keď sa pena dostane takmer po okraj, treba kávu odstaviť. 

Na našej ceste do Sýrie zavítame do kaviarne Al Nawfará po prehliadke starého Damasku. Dáme si výborný sýrsky obed a hneď po obede si užívame kávu opradenú legendami.

Al Nawfará dodržiava tradíciu sýrskych rozprávačov. Rozprávači, tzv. hakawátí, boli slávni a rešpektovaní. Veď aj samotný korán sa tradoval ústne, rovnako ako mnohé hrdinské príbehy. A aj vy sa sem na zájazde do Sýrie môžete prísť započúvať sa do príbehov starej Arábie, priamo v srdci najstaršieho trvalo osídleného hlavného mesta na svete.
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Sýria, Libanon

26.07. → 04.08. +4 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

2394 3990€
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: