Čerstvé úhory a chobotnice  v Kórei

Čerstvé úhory a chobotnice v Kórei Z denníka sprievodcu BUBO

Viete čo je to Kimči, no predsa Juhokórejská štipľavo-slano-kyslá nakladaná zelenina, zvyčajne kapusta. Kimči vzniklo zároveň spolu s prvým človekom a tvorí základ strávi každého "normálneho" Korejca. Totiž keď sa syn stvoriteľa sveta, rozhodol vytvoriť zo zvierat ľudí, jedine medveď vydržal v jaskyni len na hríboch a cesnaku (1. kimči) 20 dní a tak vznikla 1. žena, s ktorou potom splodil základ ľudstva. Doteraz je kimči, ryža a tofu základom kórejskej stravy. Aaaaaale táto možno nie príliš vábna kombinácia je dopĺňaná neuveriteľným množstvom mištičiek banchan, s omáčkami, pochutinami, mäskom, zeleninou, polievkami atď.... všetko sa to mixuje dokopy. Takto už teda 4 dní zobkáme toho raz z tohto raz z toho tam, balíme jedlo do šalátových listov alebo opekáme mäsko na grile v strede stola. Včera sme prišli do 5. najväčšieho prístavu sveta Busan, premiestni sa tu 13.2 milióna kontajnerov za rok. Tiež sa tu vylodili v roku 1592 Japonskí samuraji rozhodnutí dobyť Čínu ale aj v 1950 legendárny Douglas Mc Arthur. Potom ako sme si ho zo 120 metrovej TV veže prehliadli prešli sme sa na rybí trh Jagalchi. 50-60 ročne kórejské bábky, v šatkách, teplákoch a gumákoch tu predávajú všetko čo ponúka okolitý oceán. Už si len domyslieť preklad a znelo by to takto: "Čeeeerstvé seepie, meeeetrové raje, štvooooorkilové homáre, naaaaaajlepšie sasaanky." Naozaj takého homára som ešte nevidel a to som ich už pár videl, klepeto väčšie ako veľký rožok. ukončili sme to ako inak opekaním sépií a chobotníc a úhorov na grile. Z Kórey...

K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4893 6990€
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4884 7290€
K

Ázia  

Južná Kórea, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2312 3350€
Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou
Soul

Soul Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

Metropola, v ktorej sa nikdy nebudete nudiť. Žije v nej vyše desať miliónov obyvateľov, a v celej širšej aglomerácii viac ako 24 miliónov, čo zo…

Martin Šimko, Erik Almáši 26 min. čítania
TOP 10: Ochutnali sme najhoršie jedlá sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Ochutnali sme najhoršie jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Krajiny, ktoré miestni volajú inak, než zvyšok sveta
Blog

Blog Krajiny, ktoré miestni volajú inak, než zvyšok sveta

Prečo niektoré krajiny voláme inak, než ako si hovoria samy? Odpoveď je jednoduchá – každý jazyk si názvy prispôsobuje po svojom. V mnohých…

Erik Almáši 26 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: