Keď sa ocitnete v ktorejkoľvek krajine, určite sa nájdu jedlá, ktoré sú tu špecifické, alebo populárne. Nie je tomu inak ani v Libérii. Každá oblasť má svoje, ale niektoré jedlá nájdete po celej krajine. Vďaka rôznorodému obyvateľstvu, ktorí sú často potomkovia imigrantov z Ameriky, aj strava je tu rôzna. Ak tu už raz ste, určite ochutnajte aspoň zopár z nich. Obed začnite Arašidovou polievkou. Hovädzie a kuracie mäso sa varí v kuracom vývare s cibuľou, paprikou, zelerom, štipľavými papričkami, sušenými rybami, zemiakmi, okrou a arašidmi, alebo arašidovým maslom. Je hustá a výdatná. Pokiaľ je príliš hustá, pridá sa horúca voda, ak je príliš riedka, pridá sa arašidové maslo. Ako druhý chod si dajte asi najpopulárnejšie jedlo – Kuraciu omáčku. Nie je to len omáčka, je to jedlo, ktoré je pripravované väčšinou pri slávnostných príležitostiach. Väčšina obyvateľov si takéto „luxusné“ jedlo nemôže finančne dovoliť. Kura, krevety, zelené fazuľové lusky, paprika, paradajky, cibuľa a kurací vývar sa pomaly varí a pena sa zbiera preč. Podľa chuti kuchára sa pridá cesnak, štipľavá paprika, zázvor a petržlenová vňať. Podáva sa s ryžou. A dezert? Dajte si Libérijský chlieb. Nie je to len chlieb. Je to jedlo ku káve, alebo len tak ako chuťovka. Základ je jemná ryžová múka zmiešaná s rozmačkanými banánmi, maslom, vajcami, sódou na pečenie, cukrom, soľou, vodou a mletým zázvorom. Po upečení je vynikajúci, ale vydrží mäkký a jedlý aj týždeň. Ak vydrží...Na fotografii svadobné menu, foto: Antoshananarivo
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Libéria
- Legenda kmeňa Yacouba
- Očkovanie proti žltej zimnici
- Libéria – krajina lodí
- Sapo national park
- Monrovia s čistým vzduchom
- Náboženstvo Libérie
- Pohorie Nimba
- Opičí ostrov
- Robertsport – raj surferov
- Harbel a Kakata – najväčší kaučukový les na svete
- George Weah prehral. Kto je Joseph Boakai