George Weah  prehral. Kto je Joseph Boakai

George Weah  prehral. Kto je Joseph Boakai je Liberia naozaj slobodnou lkrajinou?

Korupcia ho stála miesto prezidenta. O Libérii, ktorá je najstaršou republikou Afriky  som napísal blog.

Libéria je na Slovensku málo známa, no je  2x väčšia než Slovensko.
Mnoho lodí pláva pod jej vlajkou – tzv. flag of convenience
Libéria je známa taktiež krvavými diamantmi a ebolou. Počas epidémie eboli som Libériu navštívil na expedícii aby som dokázal že mediálne strašenie je neodpodstatnené. Bolo to dlho pred covidom, no počas covidu média šírili strach násobne viac. Pri virozach je pohoda a psychika extrémne dôkežitá a myslím si že ak niekto zrealizuje vedeckú prácu na túto tému zistí že média zbavili tisíce ľudí. Uvidíme možno sa na to o desaťročie niekto odváži – dnes sú média ešte príliš silné a každého kto píše toto čo ja sa snažia zničiť.


Weah sa narodil v slume Monrovie a je z kmeňa Kru, ktorí sú vynikajúci námorníci. Od mala bol obrovský talent na futbal.
Hrával za Paris Saint-Germain a AC Miláno, neskôr za Chelsea a Manchester City  V roku 1995 získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča planéty
Strednú školu dokončil po 40tke a následne vyštudoval univerzitu v USA V prvých voľnách rekordných 61.5% voličov zvolilo Mr. Georgea za prezidenta Libérie. Teraz prehral.

Je vidieť aké ťažké je vládnuť nekorupčne. A to naozaj chcel a bolo to jeho zákadné motto s ktorým išiel do vlády. Ja si myslím, že úprimne. Minuký týždeň Weah musel uznať že prezidentské voľby vyhral Joseph Boakai. Libéria je kreáciuou USA a elita Libérie (ako píšem v rozsiahlom vysvetľujúcom blogu) mala vždy s USA veľmi dobro vzťahy. Po desaťročia bola Libéria považovaná za jednu z najskorumpovanejších krajín na svete, no počas „panovania“ Weahu korupcia ešte narástla. Od roku 2018 má Libéria v indexe vnímania korupcie Transparency International v priemere 29 bodov zo 100 možných. V súčasnosti je v rebríčku  na stotridsiatomšiestom mieste zo stoosmdesiat krajín. Za šesť rokov pred Weahom mala Libéria v priemere o desať bodov viac.
Weah vraj ukradol okolo 100 milionov USD a keď sa to malo prevaliť začali sa diať divné veci.  V roku 2020 za týždeň zomreli štyria národní audítori.
Albert Peters a Gifty Lama z libérijského daňového úradu boli 2. októbra objavení mŕtvi v aute v Monrovii. Patológovia zistili, že zomreli na otravu oxidom uhoľnatým v dôsledku chybného výfukového systému auta. Ďalej George Fahnboto, ďalší audítor libérijského daňového úradu, zomrel na zranenia hlavy pri zjavnej autonehode neďaleko Monrovie 4. októbra. Potom Emmanuel Nyeswa, šéf libérijskej agentúry pre interný audit, zomrel začiatkom októbra. Veah tvrdí že s tým nič nemá a že to na neho nahrali protivníci ktorých porazil vo voľbách a ktorých podporuje USA.
Nový prezident Joseph Boakai slúžil ako minister poľnohospodárstva za vlády Samuela Doe, ktorého umučili (viď môj blog).
Kritici ho poznajú ako "Ospalý Joe" po správach o tom, že zaspal na oficiálnych podujatiach. Keďže 12 rokov pôsobil ako viceprezident pod vedením Ellen Johnson Sirleaf, prvej zvolenej ženy africkej hlavy štátu, je oboznámený s riadením krajiny.
Oficiálne začne v januári 2024, keď zloží prísahu.
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
E

Afrika  

Guinea Bissau, Guinea, Libéria, Sierra Leone, Pobrežie Slonoviny, Ghana, Senegal, Mauretánia

08.05. → 01.06. +2 termíny

náročnosť

25 dní

Trvanie

16330
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: