Čo ochutnať v Dánsku?

Čo ochutnať v Dánsku?

Keď prídete do Dánska, prvá vec, ktorú si treba uvedomiť, je, že Dáni sú majstri jednoduchosti. Ich jedlá nevyzerajú komplikovane, ale chutia presne tak, ako majú a to čisto, kvalitne a poctivo. Ak by som mal niekomu odporučiť, čo v Dánsku ochutnať, tak tu je jednoduchý zoznam, ktorý vás okamžite dostane do škandinávskej atmosféry.

Úplným základom je smørrebrød. Je to otvorený chlieb, hlavne tmavý ražný rugbrød, a na ňom vrstvy všetkého možného – sleď, losos, hovädzie, vajcia, krevety, paštéta, chren, uhorky. Každý kúsok je malá kompozícia. Najlepšie to chutí v tradičnej reštaurácii, kde vám to spraví niekto, kto to robí 30 rokov. Toto je jedlo, bez ktorého Dánsko nepochopíte. Jedávajú to vkuse. 

Ďalšia klasika je frikadeller – dánske mäsové guľky. Mäkučké, šťavnaté, presne také, čo si Dáni dávajú doma na nedeľný obed. K tomu zemiaky, kapusta a omáčka. Je to čistý comfort food.

Ak milujete mäso, tak si dajte  Stegtflæsk – pečené bravčové s totálne chrumkavou kožou. Dáni tú kožu volajú „svor“ a ak nechrumká, neberú to ako skutočný flæskesteg. Je to ich národné jedlo. Často podávané napríklad s červenou kapustou či Persillesovs - jemnou bielou petržlenovou omáčkou.

Keď chcete niečo typicky prímorské, dajte si údené ryby, hlavne ak ste na ostrove Bornholm. Údená makrela alebo losos sú tam úplná povinnosť. A samozrejme – sleď. Nakladaný, v kari omáčke, s cibuľou, s korením… Dáni robia sleďa na milión spôsobov.

Zo sladkého určite vyskúšajte kanelsnegl, teda škoricového slimáka. Vonia to na každej ulici a chutí presne tak, ako si predstavujete – maslo, cukor, škorica. A ak sa chcete cítiť ako pravý Dán, dajte si k tomu veľký hrnček kávy z Espresso House (škandinávsky Starbucks)

A potom je tu ich úplne špeciálny cukríkový svet – lakrids. Sladké aj slané sladké drievko. Dáni to milujú, cudzinci často nenávidia, ale musíte to vyskúšať. Je to niečo, čo inde nezažijete a je to doslova dánska, ale aj celkovo škandinávska identita. Ja by som odporúčil na začiatok vyskúšať obalené v čokoláde, sú oveľa chutnejšie.

Ak ostanete dlhšie, objavte aj modernú dánsku kuchyňu. Fermentované potraviny, lokálne suroviny, čisté chute – to všetko preslávilo Kodaň  a reštaurácie ako Noma. No nemusíte ísť do Michelinky, aj obyčajné bistrá vám ukážu, ako dnes Dáni varia moderne a pritom jednoducho. Napríklad odporúčam navštíviť najstaršiu reštauráciu Det Lille Apotheke z roku 1720. A môžte si tam dať čo jedával H.C. Andersen, a to po typicky dánsky - sleďa s cibuľou.  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Dánsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1782 2285€
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2904 4335€
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

18 dní

Trvanie

5600
Vikingovia - najzaujímavejšie fakty
Prémiový blog

Prémiový blog Vikingovia - najzaujímavejšie fakty

Napriek tomu, že región odkiaľ Vikingovia pochádzajú nie je od našich končín vzdialený, putovanie po ich stopách nie je ani zďaleka také jednoduché…

Bornholm – neznámy tip na lacnú víkendovú Európu
Bornholm

Bornholm Bornholm – neznámy tip na lacnú víkendovú Európu

Exotika na dosah. Prebádal som pre vás ostrov, ktorý môže byť lacným, ale pritom super tipom na európsku dovolenku, a to aj s celou rodinou. Prečo…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta
Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Priame lety z Bratislavy do Kodane urobili hlavné mesto Dánska ešte dostupnejším. My ti poradíme, ako ho spoznať za jeden deň a čo určite nemôžeš v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: