Keď prídete do Dánska, prvá vec, ktorú si treba uvedomiť, je, že Dáni sú majstri jednoduchosti. Ich jedlá nevyzerajú komplikovane, ale chutia presne tak, ako majú a to čisto, kvalitne a poctivo. Ak by som mal niekomu odporučiť, čo v Dánsku ochutnať, tak tu je jednoduchý zoznam, ktorý vás okamžite dostane do škandinávskej atmosféry.
Úplným základom je smørrebrød. Je to otvorený chlieb, hlavne tmavý ražný rugbrød, a na ňom vrstvy všetkého možného – sleď, losos, hovädzie, vajcia, krevety, paštéta, chren, uhorky. Každý kúsok je malá kompozícia. Najlepšie to chutí v tradičnej reštaurácii, kde vám to spraví niekto, kto to robí 30 rokov. Toto je jedlo, bez ktorého Dánsko nepochopíte. Jedávajú to vkuse.
Ďalšia klasika je frikadeller – dánske mäsové guľky. Mäkučké, šťavnaté, presne také, čo si Dáni dávajú doma na nedeľný obed. K tomu zemiaky, kapusta a omáčka. Je to čistý comfort food.
Ak milujete mäso, tak si dajte Stegtflæsk – pečené bravčové s totálne chrumkavou kožou. Dáni tú kožu volajú „svor“ a ak nechrumká, neberú to ako skutočný flæskesteg. Je to ich národné jedlo. Často podávané napríklad s červenou kapustou či Persillesovs - jemnou bielou petržlenovou omáčkou.
Keď chcete niečo typicky prímorské, dajte si údené ryby, hlavne ak ste na ostrove Bornholm. Údená makrela alebo losos sú tam úplná povinnosť. A samozrejme – sleď. Nakladaný, v kari omáčke, s cibuľou, s korením… Dáni robia sleďa na milión spôsobov.
Zo sladkého určite vyskúšajte kanelsnegl, teda škoricového slimáka. Vonia to na každej ulici a chutí presne tak, ako si predstavujete – maslo, cukor, škorica. A ak sa chcete cítiť ako pravý Dán, dajte si k tomu veľký hrnček kávy z Espresso House (škandinávsky Starbucks)
A potom je tu ich úplne špeciálny cukríkový svet – lakrids. Sladké aj slané sladké drievko. Dáni to milujú, cudzinci často nenávidia, ale musíte to vyskúšať. Je to niečo, čo inde nezažijete a je to doslova dánska, ale aj celkovo škandinávska identita. Ja by som odporúčil na začiatok vyskúšať obalené v čokoláde, sú oveľa chutnejšie.
Ak ostanete dlhšie, objavte aj modernú dánsku kuchyňu. Fermentované potraviny, lokálne suroviny, čisté chute – to všetko preslávilo Kodaň a reštaurácie ako Noma. No nemusíte ísť do Michelinky, aj obyčajné bistrá vám ukážu, ako dnes Dáni varia moderne a pritom jednoducho. Napríklad odporúčam navštíviť najstaršiu reštauráciu Det Lille Apotheke z roku 1720. A môžte si tam dať čo jedával H.C. Andersen, a to po typicky dánsky - sleďa s cibuľou.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Dánsko
- Scandic Reef hotel vo Frederikshavne
- Kattegat, centrum žralokov
- Legoland v Dánsku
- Grenen - najsevernejší cíp Dánska
- Jægersborg - park v Kodani
- Na bicykli po Kodani
- Zootopia Givskud, Dánsko
- Billund, Legoland
- Nyhavn v Kodani
- Najkrajšia zoo Európy
- Christiania, Kodaň
- Študovať v Kodani
- Hygge v Kodani
- Štát hipíkov v Kodani
- Zámok Rosenborg v Kodani
- Múzeum ARoS v Aarhuse
- Aarhus, Den Gamle By - Dánsko
- Kronborg - Hamletov hrad
- Eko kajaky v Kodani
- Amager Bakke