Cozumel - ostrov potápačov

Cozumel - ostrov potápačov

Cozumel je ostrov nachádzajúci sa v Karibskom mori pri východnom pobreží mexického polostrova Yucatán. Je súčasťou štátu Quintana Roo a je obľúbenou turistickou destináciou známou pre svoje krásne pláže, krištáľovo čisté vody a živé koralové útesy. Cozumel je celosvetovo známy ako jedna z najlepších destinácií na potápanie sa a šnorchlovanie.

Ostrov je približne 48 kilometrov dlhý a 16 kilometrov široký, s rozlohou približne 478 kilometrov štvorcových. Je to najväčší obývaný ostrov v Mexiku a má približne 100 000 obyvateľov.

Cozumel ponúka návštevníkom množstvo atrakcií a aktivít. Okrem potápania a šnorchlovania môžete preskúmať úžasnú prírodnú krajinu ostrova, navštíviť staroveké mayské ruiny, ísť na ryby alebo jednoducho relaxovať na malebných plážach. Hlavným mestom ostrova je San Miguel, kde nájdete reštaurácie, obchody a živú atmosféru.

Cozumel je dostupný trajektom z Playa del Carmen na pevnine a má tiež medzinárodné letisko s letmi z rôznych miest v Mexiku a Spojených štátoch. Ostrov má tropické podnebie s teplými teplotami a vlhkým obdobím od júna do novembra.

Atrakcie, ktoré stoja za zmienku a netreba ich pri návšteve Cozumelu vynechať: 

Pláže: Cozumel sa môže pochváliť krásnymi bielymi piesočnatými plážami s pokojnou, teplou vodou. Niektoré z obľúbených pláží zahŕňajú Paradise Beach, Playa Palancar a Playa San Francisco. Tieto pláže ponúkajú možnosti na kúpanie, opaľovanie, šnorchlovanie a rôzne vodné športy.

Šnorchlovanie a potápanie: Cozumel je známy svojimi neuveriteľnými koralovými útesmi, vrátane Mezoamerického bariérového útesu, druhého najväčšieho systému koralových útesov na svete. Krištáľovo čisté vody ostrova poskytujú vynikajúcu viditeľnosť pre nadšencov šnorchlovania a potápania, aby preskúmali rozmanitý morský život, farebné koralové útvary a podvodné jaskyne.

Chankanaab Beach Adventure Park: Tento park je obľúbenou atrakciou v Cozumel a ponúka množstvo aktivít, ako je šnorchlovanie, plávanie s delfínmi, ziplining a objavovanie botanických záhrad. Nachádza sa tu aj podzemná rieka a replika mayskej dediny.

Ruiny San Gervasio: Pre milovníkov histórie poskytujú Ruiny San Gervasio pohľad do starovekej mayskej minulosti Cozumelu. Tieto ruiny boli kedysi významným náboženským centrom zasväteným mayskej bohyni plodnosti Ixchel. Návštevníci môžu preskúmať archeologické nálezisko a dozvedieť sa o mayskej kultúre a histórii.

Ekologická rezervácia Punta Sur: Nachádza sa na južnom cípe Cozumelu, Punta Sur je chránená oblasť, ktorá zahŕňa rôzne ekosystémy vrátane pláží, lagún, mangrovov a krokodílej rezervácie. Ponúka možnosti na pozorovanie vtákov, objavovanie prírodných chodníkov a výstup na maják s panoramatickým výhľadom na ostrov.

Múzeum Cozumel: Múzeum Cozumel, tiež známe ako Museo de la Isla de Cozumel, je kultúrne a historické múzeum, ktoré predstavuje prírodnú históriu ostrova, mayské artefakty a miestne umenie. Poskytuje pohľad na minulosť ostrova, biodiverzitu a tradície jeho obyvateľov.

Vodné športy a rekreácia: Cozumel ponúka rôzne vodné športy a rekreačné aktivity, ako je rybolov, jazda na kajaku, paddleboarding, vodné lyžovanie a plachtenie. Návštevníci môžu tiež podniknúť výlety loďou alebo plavby na katamaráne, aby preskúmali pobrežie, hlbokomorský rybolov alebo si užili plavbu pri západe slnka.

Okrem týchto atrakcií má Cozumel pulzujúce centrum mesta s reštauráciami, obchodmi a rušným nočným životom. Ostrov je ľahko dostupný trajektom z Playa del Carmen na pevnine alebo priamymi letmi z niektorých veľkých miest a môžete ho navštíviť na zájazde do Mexika.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2920 3893€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: