Dedinka Lærdalsøyri

Dedinka Lærdalsøyri

Jednou z našich zastávok na ceste v Nórsku je malebná dedinka s drevenými domčekmi Lærdalsøyri. Leží iba zopár kilometrov od Lærdalského tunela, najdlhšieho tunela na svete s dĺžkou až 24,5 km.

Názov dediny vznikol spojením troch slov: Lærr je starý názov rieky, ktorá cez dedinu preteká (dnes sa volá Lærdalselvi). Dal znamená údolie a øyri znamená plytčina.

Dedinka sa nachádza na zozname nórskych národných pamiatok. Zaujímavá je predovšetkým pre 161 drevených domov v jej centre, ktoré pochádzajú z 18. storočia. Dedinka v tomto období slúžila ako prístavné mestečko medzi východným a západným Nórskom.

Leží v tesnej blízkosti Sognefjordu (hovorí sa mu aj Kráľ fjordov), ktorý je najdlhším a najhlbším fjordom v celej krajine s dĺžkou 205 km. Lode prichádzajúce po mori sa tak mohli so svojim tovarom dostať hlboko do vnútrozemia. Tu v Lærdalsøyri lode vyložili svoj tovar a ten sa už po zemi alebo ďalej po fjordoch putoval do východného Nórska.

V roku 2014, konkrétne 18. januára, postihol domčeky v Lærdalsøyri oheň. Vypukol nedaľeko centra dedinky a vietor ho rozšíril až do okolitých lesov. Mesto bolo okamžite evakuované, viac než 30 týchto drevených domčekov padlo ohňu za obeť. Dnes na ich mieste stoja ich verné repliky a návštevník nerozozná rozdiel.

V domčekoch dodnes ľudia žijú, prevádzkujú tu kaviarne a malé obchodíky. Za ochutnávku v tejto dedinke určite stojí lokálne vyrobená zmrzlina s príchuťou nórskeho kozieho syra.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3217 4595€
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3311 3895€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2291 2695€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: