Dejiny Thajska

Dejiny Thajska História Siamu

Thajsko si väčšina turistov spája s plážami, úžasným jedlom a sexturizmom. Napriek tomu je táto exotická krajina plná historických pamiatok a jej dejiny nie sú o nič menej zaujímavé ako história iných ázijských štátov.

Prvé kráľovstvo, ktoré sa nachádzalo na území dnešného Thajska a o ktorom máme písomné záznamy, sa nazývalo Dvaravati a bolo obývané Monmi, ktorí dnes žijú na thajsko-mjanmarskej hranici. Hlavné mesto bolo pravdepodobne Nakhon Pathom a obyvatelia kráľovstva, ktoré existovalo medzi 6. a 11. storočím, boli budhisti.

Predkovia dnešných Thajcov sa začali na územie Thajska sťahovať v 13. storočí n.l. z Číny. Ich prvé, avšak nie jediné kráľovstvo, bolo Lan Na na severe a okrem neho by sme tu našli aj Sukhothai (UNESCO pamiatka) a Nakhon Si Thamarat na Malajskom polostrove. Ani jedno z nich však nemalo väčší ako regionálny význam. To sa podarilo dosiahnuť až Ayutthayi, ktorú založil v roku 1350 U-thong a ktorý prijal panovnícke meno Ramathibodi.

Ayutthaya svojím bohatstvom lákala nielen európskych a japonských obchodníkov, ale aj obyvateľov Barmy, ktorí na kráľovstvo viackrát zaútočili a v roku 1767 ho definitívne zničili. Posledný ayutthayský panovník údajne zomrel na úteku pred barmskými vojakmi od hladu.

Jednému ayutthayskému generálovi - Taksinovi - sa však podarilo z horiaceho mesta ujsť a na pravom brehu rieky Chao Phraya založil nové hlavné mesto Thonburi. Taksina vystriedal na tróne jeho generál Chakri, ktorý sa nechal korunovať ako Ráma I. a založil vládnucu dynastiu, ktorá nesie jeho meno do dnešných dní. Rama presťahoval hlavné mesto, dnešný Bangkok na druhý breh rieky a nechal si postaviť kráľovský palác, ktorý počas našej prehliadky Bangkoku nemôžeme vynechať.

Po Rámovi I. vládlo v Siame ešte ďalších 9 kráľov s rovnakým menom, ktorí sa viac alebo menej pričinili o rozvoj štátu. Panovníci ako Ráma IV. a Ráma V. sú osobnosti, ktoré sa snažili zo zaostalého kráľovstva urobiť moderný štát, ktorý bude schopný konkurovať Európanom. Nie všetci však boli šikovní ako oni. Počas vlády Rámu VII. uskutočnila v roku 1932 skupina dôstojníkov prevrat a panovník po ňom stratil absolutistickú moc. Nová konštitučná monarchia sa v roku 1939 premenovala zo Siamu na Thajsko, avšak dynastia Chakri si napriek sociálnym a politickým zmenám dokázala udržať svoju moc do dnešných dní.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2134 3185€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

4582
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3812
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: