Drevený kostolík Kaupanger stavkyrkje

Drevený kostolík Kaupanger stavkyrkje

Počas našej cesty naprieč Nórskom spoznávame dôležité historické a kultúrne objekty a stavby. Jednými z nich sú drevené kostolíky, v nórčine stavkyrkje, ktoré sú kultúrnym a religióznym dedičstvom krajiny ešte z 12. storočia.

Kostolík Kaupanger stavkyrkje sa nachádza v dedinke s rovnakým názvom Kaupanger, v kraji Vestland. Historici a archeológovia odhadujú, že bol postavený okolo roku 1140, z borovicového dreva. Na mieste, kde kostolík stojí, fungovalo v minulosti pravdepodobne trhovisko alebo iné obchodné miesto, čo naznačuje práve názov kaupang (môže znamenať nakupovať, obchodovať)

Kostolík je vovnútri bohato vyzdobený maľbami z 12. storočia. Časť pôvodných malieb, konkrétne časť maľovaného oltáru, na ktorom sú vyobrazení Svätý Olaf (patrón krajiny), Svätý Andreas a Svätý Nikolas, bola premiestnená do Historického múzea v Bergene, a to za účelom ďalších výskumov a konzervácie. Jeho konštrukciu vo vnútri drží až 22 stĺpov, ktoré sú typické pre konštrukciu nórskych kostolíkov.

Dedinka Kaupanger aj kostolík sú jednými z mála, ktoré sa objavujú v nejakej písomnej zmienke. Ide konkrétne o Ságu o Sverrem, ktorá vznikla v rokoch 1183-1184. Táto sága nám dáva svedectvo o Sverrem Sigurdssonovi, ktorý vládol v Nórsku v rokoch 1177-1202. Podľa ságy nechal kráľ Sverre spáliť mesto Kaupanger, aby potrestal miestnych obyvateľov za to, že sa mu nepodriadili. Archeologický výskum najskôr tvrdil, že na mieste pred rokom 1190 stál iný kostol a súčasný bol postavený na rovnakom mieste a základoch.

V ďalšom výskume však prišlo k podrobnej analýze dreva a zistilo sa, že drevo použité na stavbu kostola bolo vyťažené v roku 1137. Sága taktiež nespomína vypálenie kostola, iba vypálenie dediny. V dôsledku týchto zistení sa predpokladá, že kostolík naozaj vznikol v roku 1140.

V roku 1862 prišlo k jeho významnej prestavbe. Dovtedy nemal kostolík v podstate žiadne poriadne okná, iba menšie otvory vsadené vysoko v stenách. Počas tejto veľkej prestavby boli do stien vyrezané otvory a do nich vložené sklenené vytráže. Počas tejto prestavby zachoval architekt väčšinu pôvodnej stavby.

V rokoch 1959-1965 prebehla posledná rekonštrukcia kostolíka a tiež archeologický výskum.

Od svojho vzniku až dodnes je kostolík v prevádzke. Pre verejnosť je otvorený v letných mesiacoch, od 15. júna do 15. augusta, v čase od 10.00 h do 17.00 h. Po zvyšok roka slúži ako bežný kostol na bohoslužby, krsty, svadby a pohreby. Má kapacitu 125 osôb. V súčasnosti je vo vlastníctve štátnej organizácie Fortidsminneforeningen, ktorej úlohou je starať sa o kultúrne a historické pamiatky v krajine.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3217 4595€
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3311 3895€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2291 2695€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: